Linkovi

NATO snage na Palama privele sina haškog optuženika Radovana Karadžića


Komanda NATO snaga u Bosni i Hercegovini potvrdila je da je jutros na Palama priveden Aleksandar Saša Karadžić, sin odbjeglog haškog optuženika Radovana Karadzića.

Privođenje je prošlo bez incidenata, a Aleksandar Karadžić priveden je pod sumnjom da pomaže osobama optuženim za ratne zločine.

U saopštenju se kaže kako privedeni Aleksandar Karadžić moguće ima "važne informacije za otkrivanje odbjeglih haških optuženika ili za identifikaciju njihovih pomagača".

"Bjegunci i njihove pristalice su velika prijetnja održivom miru u BiH i razvoju zemlje", navodi se u saopštenju i ističe da mandat medjunarodnih snaga u BiH dopušta akcije privođenja pomagača.

Komanda NATO-a objavila je da se privedeni Karadžić nalazi na "sigurnoj lokaciji" i kako se prema njemu postupa u skladu s medjunarodnim humanitarnim pravom.

Savet ministara EU odobrava hapšenje Aleksandra Karadžića

U Savetu ministara EU je sa odoboravanjem dočekana vest da su pripadnici snaga NATO uhapsili sina haškog optuženika Radovana Karadžića, Aleksandra "Sašu" Karadžića. Sam Solana u kratko saopštenju naglašava:

"U poptunosti podržavam jutrošnju akciju medjunarodnih bezbednosnih snaga na hapšenju Aleksandra Karadžića, koji podržava haške begunce", kaže Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, uveren da se svi optuženi za ratne zločine moraju privesti pavdi u Hagu, i suočiti sa pravdenim sudskim procesom.

"U Bosni i Hercegovini , kao ni na celom Balkanu, neće biti pomirenja bez pravde", poručuje Solana.

Iz kancelarije visokog predstavnika EU je objavljeno da je sin nekadašnjeg političkog lidera bosanskih Srba osoba koja, prema uverenju zvaniočnog Brisela, pripada krugu podrške begu od medjuanrodne pravde Radovana Karadžića, i da se zbog toga već nalazi na listi osoba kojima je zabranjen ulazak na teritoriju EU, kandidatskih i partnerskih zemalja.

XS
SM
MD
LG