Linkovi

Hosni Mubarak potvrdio smrt egipatskog ambasadora u Iraku


U Mubarakovom saopštenju koje je prenela egipatska novinska agencija ubice ambasadora Ihaba Al Šerifa se nazivaju teroristima. U istom saopštenju je rečeno da ovo ubistvo neće osujetiti Kairo u čvrstoj podršci Iraku i narodu te zemlje. U današnjem nije rečeno da li egipatske vlasti imaju nezavisnu potvrdu tog ubistva. Nekoliko sati pre toga, pobunjenici su postavili na Internet poruku u kojoj navode da su ubili Al Šerifa. Juče su pobunjenici saopštili da su osudili tog diplomatu na smrt kao ”otpadnika“, čija vlada podržava Sjedinjene Države i iračku vladu.

Irak i Iran najvaili planove za sporazum o vojnoj saradnji

Nekadašnji neprijatelji, Irak i Iran najvaili su u Teheranu planove za sporazum o vojnoj saradnji, u okviru koga se prevuđa i iranska pomoć u obuci iračkih oružanih snaga. Tokom prvog susreta visokog ranga, u poslednjih 25 godina, irački ministar odbrane Sadun al Dulemi, poreklom sunitski musliman, ukazao je da je Sadam Husein bio agresor tokom 8 godina dugog rata između dve zemlje, koji je trajao od 1980. do 1988. On je istovremeno ukazao da su i Iračani i Iranci bili žtve vladavine Sadama Huseina i naglasio je da započinje novo poglavlje u odnosima dve zemlje. Ministri odbrane dve zemlje su naglasili da će započeti zajedničke istrage o sudbini vojnika obe zemlje koji se još vode kao nestali.

Vlada Srbije osudila sve ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije

Vlada Srbije osudila je u sve ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije, medju kojima su posebno pomenuti zločini u Srebrenici i Bratuncu. U današnjem saopštenju vlada je ukazala da je važno da se žrtve ne razdvajaju po osnovu verske ili etničke pripadnosti i naglasila da svi počinioci ratnih zločina moraju biti izvedeni pred lice pravde, kao i da sve žrtve moraju ostati upamćene. 11. jula se obeležava 10-ta godišnjica masakra u Srebrenici.

Prevremeni izbori u Rumuniji

Rumunski premijer Kalin Tarikaneu saopštio je da će njegova vlada podneti ostavku, kako bi bili održani prevremeni izbori. Do ovog saopštenja dolazi samo dan pošto je rumunski ustavni sud delimično oborio zakonske predloge koji predviđaju reformu pravosudnog sistema, kako bi bio usklađen sa zahtevima za pristupanje EU. Rumunija se nada da će biti primljena u veropski blok 2007. ali je Unija upozorila da bi pristupanje moglo da bude usporeno, ako zahtevane reforme ne bud sprovedene.

XS
SM
MD
LG