Linkovi

London izabran za domaćinja letnjih Olimpijskih igara 2012. 


"Domaćin letnjih olimpijskih igara 2012. godine biće London"saopštio je na ceremoniji u Singapuru, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog.

Iako je smatran tek za glavnog izazivača francuske prestonice, London je žestokom kampanjom i lobiranjem proteklih dana, u kojem su učestvovale neke od najpoznatijih britanskih sportskih ličnosti i premijer Toni Bler lično, uspeo da ubedi članove MOK-a.

Osim podrške premijera Blera - urodila je plodom kampanja koju je vodio bivši dvostruki olimpijski šampion u trčanju na 1500 metara, Sebastijan Kou. Presudio je i ambiciozni plan za građenje novog Olimpijskog kompleksa na oko 200 hektara zemljišta u istočnom delu Londona, i pored toga štom je MOK javno izražavao sumnje u pogledu mogućnosti izgradnje novih objekata u predviđenom roku i u vezi sa uvećanim korišćenjem zastarelog sistema londonske podzemne železnice u vreme Olimpijade, i već zakrčenim ulicama.

Za Pariz, koji je smatran apsolutnim favoritom i koga je MOK već ocenjivao perfektnim ocenama, današnja odluka u Singapuru predstavlja veliki udarac. Ni predsednik Širak koji se. čak i neukusnim šalama na račun engleske kuhinje i države, do poslednjeg trenutka trudio da obezbedi organizaciju igara u Francuskoj, nije pomogao da Pariz izbegne sudbinu sa glasanja za domaćina igara 1992. i 2008. godine.

Bilo je to jedno od najneizvesnijih nadmetanja za domaćina letnjih olimpjskih igara. Pet uticajnih metropola našlo se u finalnom izboru i pred članovima Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji su glasali u Singapuru, nije bio nimalo lak zadatak.

Glasalo se u četiri kruga. Najprije je eliminisana prestonica Rusije - Moskva. Potom je otpao Njujork, dok je u trećem krugu šansu da organizuje letnje olimpijske igre za 7 godina izgubio glavni grad Španije Madrid.

MOK je pozvao kandidate koji nisu dobili organizaciju 2012. da se kandiduju za domaćina narednih igara 2016.

XS
SM
MD
LG