Linkovi

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić doputovao u službenu posetu Srbiji i Crnoj Gori


Zvaničnici vlasti u Beogradu i njhov gost hrvatski predsednik Stjepan Mesić saglasili su se da je saradnja Hrvatske i Srbije i Crne Gore dobra i da bi mogla biti daleko bolja, da je od izuzetnog značaja za ceo region i njegovu stabilnost i realizaciju zajedničke evropske orijentacije.

U razgovoru sa predsednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem hrvatski predsednik Stjepan Mesić ocenio je da ima nekoliko otvorenih pitanja koja su posledica poslednjeg rata i založio se za individualizaciju zločina počinjenih tokom tog rata. Želimo mirniji, sigurniji i kvalitetniji život, rekao je predsednik Mesić i izneo uverenje da će ova poruka pomoći građanima da shvate da ne smemo robovati prošlosti, nego da se okrenemo budućnosti. Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović je naglasio da je u razgovoru potvrđena privrženost obe zemlje evropskim integracijama i puna odlučnost da se i jedna i druga strana uzajamno pomažu u sprovođenju tih ciljeva kako bi region što pre postao evropski ne zbog toga da bi se dopali Evropi, nego da bi naši građani prepoznali da da se može živeti bolje, sigurnije i kvalitetnije nego što se živi.

Srpski premijer Vojislav Koštunica i hrvatski predsednik Stjepan Mesić ocenili su da je saradnja dve zemlje od izuzetnog značaja za stabilnost regiona i realizaciju zajedničke evropske orijentacije. U saopštenju kabineta premijera Srbije navodi se da je na sastanku razgovarano o rešavanju otvorenih pitanja i izražena obostrana spremnost za njihovo prevazilaženje. Premijer Srbije je kao otvorena pitanja naveo imovinu, povratak izbeglica, obnovu kuća i pitanja nestalih, a predsednik Mesić ocenio je da niko nema prava da uzurpira tuđu imovinu i dodao da se traže rešenja kada su u pitanju transferi optuženih Srba pred hrvatskim sudovima.

XS
SM
MD
LG