Linkovi

Dnevna upotreba vitamina E i aspirina ne sprečava srčana oboljenja ni pojavu raka kod žena


Danas je već široko prihvaćeno stanovište da zapaljenje srčanog mišića izaziva srčana oboljenja, tako da mnogi, u nadi da će sprečiti srčana oboljenja, na preporuku lekara ili na svoju ruku, uzimaju vitamin E, koji spada u grupu anti-oksidanata, ili medikamente za smirivanje upala, poput aspirina.

Međutim, nalazi dvanestogodišnjeg ispitivanja u Bostonu, u kome je učestvovalo skoro 40 hiljada zdravih žena, kose se sa pređašnjim stavom. Kod 600 žena koje su uzimale vitamin E svaki drugi dan, ustanovljeno je da nije došlo do značajnijih pomaka u sprečavanju srčanog ili moždanog udara. Uprikos ovim razočaravajućim novostima, autor studije Aj Min Li iz Bolnice za Žene Brigam kaže da su nalazi ipak ohrabrujući.

”Uzimanje vitamina E nema efekta u sprečavanju srčanih ili moždanih udara, ali je kod 24 odsto pacijenata obolelih od kardio-vaskularnih bolesti, smanjilo smrtnost,“ kaže Li.

Tokom ispitivanja, ženama je takođe davano 100 miligrama aspirina na dan. Kao i kod vitamina E ustanovljeno je da ni aspirin ne sprečava pojavu raka i ne produžava život već obolelim pacijentkinjama. Iako je utvrđeno da aspirin ne sprečava pojavu raka dojke, debelog creva i drugih tipova te bolesti, u studiji se navodi da kod žena, aspirin može da smanji rizik od oboljenja raka pluća. I dok se čeka na rezultate ovih studija, u uvodniku “Žurnala američke medicinske acocijacije“, preporučuje se zdrav životni stil putem pravilne ishrane i vežbanja.

XS
SM
MD
LG