Linkovi

O srebreničkom masakru se danas razgovaralo u evropskim parlamentarnim klupama


Evropska unija se danas priseća Srebrenice- oštro osuđuje krivce, traži njihovo konačno suočavanje sa pravdom ali se i preispituje- da li je učinjeno dovoljno da se zločin spreči?

"Pomirenje je bolno ali neizbežno- neće biti istinskog pomirenja bez odlaska u Hag svih optuženih za ratne zločine", poručio je danas evropski komesar za proširenje, Oli Ren, sa govornice Evropskog parlamenta, obraćajući se palamentarcima povodom skore desetogodišnjice srebreničkog masakra:

"Ključni krivci su još uvek na slobodi- to nije prihvatljivo- Mladic i Karadzić nemaju mesta u regionu- njihovo mesto je Hagu".

Evropski komesar naglašava da je prosperitet BiH i regiona najbolji način da se obeleži desetogodišnjica srebreničkog masakra i oda počast njegovim žrtvama... Za šeficu Komisije za Jugoistočnu Evropu, Doris Pak, Srebrenica je simbol neodržanog obećanja medjunarodne zajednice-

"Deset godina nakon tragedije, zapadne vlade treba da se zapitaju- zašto nisu reagovale na vreme, zašto nisu sprečile ubistva, silovanja, mučenja i progne? Miloševiću, Karadžiću i Mladiću je bilo dozvoljeno da počine ubistva i zločine vidjene u Sreberenici...gde su hiljade ljudi ubijene na najsvirepiji, kukavički način... Danas, kada se prisećamo Srebrenice, ne sme ostati ni jedan kamen nepomeren u potrazi za počiniteljima kukavičkog zločina. Republika Srpska nije uspela da se prema zločinu postavi tako da ga osudi- to je dokaz o nedovoljnoj zrelosti i kratkovidosti- pomirenje je jedino moguće u slučaju da se prepozna vlastita krivnja! Kao Nemica, ja znam o čemu govorim- ako su mogli učiniti Nemci, mogu i Srbi!"

Predlažući na usvajanje predloge rezolucije o Srebrenici iz šest različitih političkih grupa, parlamentarci pozdravljaju nedavna hapšenja u Srbiji, izvršena nakon što je u javnosti prikazan video snimak ubistava zatočenih Bošnjaka, potez okarakterisan kao "prvi korak u suočavanju sa vlastitom prošlošću". Nadaju se da će nedavno "odledjivanje" američke pomoći ohrabriti Beograd da konačno pravdi privedu preostale haške begunce, pre svih Mladića, Karadžića i Tolimira... Posebno se nalašava važnost političkog pomirenja, kojem na putu, za sada, stoji odbijanje javnosti u Srbiji da prihvati činjenicu kako je njihova vojska činila zločine, te jaka podrška koju, u nekim delovima Republike Srpske , još uvek uživaju haški optuženici. Takvu podršku evropski parlamentarci nazivaju " vredjanjem sećanja na žrtve i ključnom preprekom pomirenju".

XS
SM
MD
LG