Linkovi

U fokusu samita lidera Grupe 8 borba protiv siromaštva u Africi i globalne klimatske promjene


Lideri industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, Grupe 8, sastaju se u Gleniglsu u Škotskoj, na samitu čijim će dnevnim redom dominirati klimatske promene i borba protiv siromaštva u Africi.

Sastanku u Škotskoj prisustvovaće i jedan broj afričkih lidera, koji su sa samita Afričke unije u Libiji, poručili da od učesnika skupa u Gleniglsu, između ostalog, očekuju potpun otpis dugova svim afričkim zemljama, ali i ukidanje subvencija poljoprivrednicima u razvijenim državama.

Iz izvora bliskih samitu, saopšteno je da je u Grupi 8 postignuta saglasnost o značajnom povećanju pomoći afričkom kontinentu, uz relaksiranje duga jednog broja najsiromašnijih država.

Domaćin samita, Velika Britanija, nada se da će se u paketu dogovorenih mjera naći i jačanje trgovinskih odnosa i pomoć reformi državne uprave u zemljama Afrike.

Njemački kancelar Gerhard Šreder podržao je inicijativu o potpunom otpisu duga najsiromašnijim zemljama Afrike. To bi, kako je naveo u autorskom tekstu za dnevnik
"Tagesšpigl", za te države značilo dodatno rasterećenje za oko 56 milijardi dolara. Ta
sredstva bi, smatra Šreder, trebalo uložiti u obrazovanje i izgradnju socijalne infrastrukture, ali bi cio proces morao da bude povezan sa"uspješnim funkcionisanjem vlasti u tim državama, jer samo tako može da se obezbjedi da se otpisom dugova porevaziđu
glad i siromaštvo".

Britanski domaćini planiraju da izvrše pritisak na učesnike skupa da se hitno preduzmu koraci na spriječavanju daljeg globalnog zagrijavanja. Američki predsednik Džordž Buš je u više navrata ponovio da se protivi sporazumu iz Kjota ili sličnim dogovorima kojim bi se ograničilo ispuštanja u atmosferu gasova za koje se vjeruje da doprinose globalnom otopljavanju.

Nakon susreta sa danskim premijerom Andersom Rasmunsenom neposredno uoči dolaska u Škotsku, Buš je priznao da se "površina Zemlje zagrijeva, i da je emisija gasova koji stvaraju efekat staklene bašte posljedica ljudskog delovanja", i da će se na samitu u Gleniglsu založiti za "post-Kjoto eru".

Samit lidera G8, čiji zvanični dio počinje u četvrtak, prate neviđene mjere obezbjeđenja. Pored aktivista koji se zalažu za borbu protiv siromaštva i zaštitu životne sredine, na demonstracijama u neposrednoj okolini hotela u kojem se održava samit, okupiće se i protivnici globalizacije.

Demonstranti su se u srijedu ujutro ponovo sukobili sa policijom i zaustavili saobraćaj u blizini hotela gde će biti održan samit, koji štiti 10.000 policajaca i 8 kilometara bodljikave žice. Policija se saopštila da je 16 demonstranata uhapšeno.

Pritisak na lidere G8 vrše i organizatori serije koncerata Live8, koji traže da G8 napiše na ime pomoći Africi ček na, kako je rekao vlasnik Virdžin Atlantika Ser Ričard Brenson, bar 50 milijardi dolara. Rok zvijezda Bob Geldof nazvao je demonstrante koji su se u Edinburgu sukobili sa policijom gubitnicima, izrazivši uvjerenje da će na samitu biti postignut "istorijski napredak".

XS
SM
MD
LG