Linkovi

Na dnevnom redu samita u Škotskoj prioritet borba protiv siromaštva u Africi


Ima i onih koji pritisak vrše i na drugi način.

Oko 100 demonstranata pojavilo se pred sudom u Škotskoj prestonici Edinburgu, posle žestokih sukoba sa policijom u Gleniglsu. Kako je saopštila škotska policija, medju osumnjičenima su i anarhisti koji su u Škotsku stigli iz drugih delova Evrope.

Demonstracije su kulminirale u ponedeljak, kada su demonstranti počeli da gadjaju policiju ciglama i kamenjem i bacaju na njih klupe iz parka. Sukobi su trajali nekoliko sati a u njima je lakše povredjeno nekoliko policajaca i nekoliko demonstranata. Policija u Edinburgu najavila je da je spremna za još masovnije demonstracije posle sutrašnjeg otvaranja samita G8.

Očekuje se inače da će domaćin samita, premijer Velike Britanije Toni Bler izvršiti pritisak na lidere G8 da potpišu sporazum o povećanju pomoć Africi, ali je su na agendi samita i globalne klimatske promjene. Blerova popularnost je opala zbog podrške Bušovoj administraciji oko Iraka, ali ne bi trebalo da očekuje da će američki predsjednik učiniti nešto zauzvrat.

Toni Bler radi ono što je u najbopljem interesu Britanije. Ja odlučujem u najboljem interesu Amerikanaca. I ja naš odnos ne gledam kao na međusobno davanje ustupaka, kaže Buš .

Iako je protekle sedmice objavio da je – otkako je stupio na dužnost – pomoć Africi utrostručena, na zaostavštinu predsjednika Buša u tom kontekstu moglo bi uticati baš ono što bude uradio na samitu u Škotskoj...

XS
SM
MD
LG