Linkovi

Medlin Olbrajt: Kosovo mora da bude multietničko društvo


Kosovo je u proteklih šest godina postiglo ogroman napredak. Međutim, pred Kosovom je još velikih izazova, poručila je poslanicima kosovske Skupštine na svečanoj sednici bivši američki državni sekretar, Medlin Olbrajt.

“Da bi Kosovo postalo jaka država mora pre svega biti multietničko društvo u kojem vlada zakon i poštuju se prava svih zajednica, podjednako. Srećna sam što sam sa vama u ovako odlučujućoj godini”, kazala je Olbrajtova političkim liderima i građanima Kosova sa skupštinske govornice. “SAD su jaka država jer poštuju razlike i prava manjina i intenzivno rade na njihovoj integraciji u društvo” - naglasila je Olbrajtova, obećavši da će bez obzira na to što više zvanično ne predstavlja Ameriku učiniti sve da pomogne izgradnji Kosova.

Medlin Olbrajt se potom odvojeno sastala sa predsednikom Kosova, Ibrahimom Rugovom, premijerom Bajramom Kosumijem i predsednikom parlamenta Nedžatom Dacijem.

Predsednik Kosova se ponovo založio za formalno priznavanje nezavisnosti, ističući da privremene institucije intenzivno rade na poboljšanju bezbednosti, ali i opšteg stanja - sve u cilju što hitnijeg početka pregovora o konačnom statusu.

Kosovski premijer Bajram Kosumi ponovio je da njegova vlada radi na punom dostizanju i implementaciji demokratskih standarda, te da je u toku proces reforme lokalne vlasti. I kosovski premijer je Olbrajtovoj naglasio da bi rešavanjem konačnog statusa, Kosovo brze napredovalo.

Kosovski administrator Soren Jesen Petersen prihvatio je, u međuvremenu, izveštaj o unutrašnjoj bezbednosti na Kosovu i založio se da sekretarijat za kontrolu unutrašnje bezbednosti, koji će delovati u okviru kancelarije kosovskog premijera, što pre počne da radi.

XS
SM
MD
LG