Linkovi

Rej Alen još pet godina u Sijetlu, bogatiji za 85 miliona dolara


Jedan od najboljih šutera NBA lige Rej Alen postigao je dogovor sa Sijetlom da i narednih pet godina ostane u timu Soniksa, saopštio je njegov menadžer Lon Bebi i dodao da će njegov klijent prvom prilikom potpisati ugovor vredan 85 miliona dolara.

Prema pravilima NBA lige, prelazni rok u NBA ligi ovog leta počinje 22. jula, a uprkos tome što svi detalji ugovora nisu u potpunosti dogovoreni, već sada se zna da će Alen na ime godišnjih plata zaraditi oko 80 miliona, plus pet u okviru bonusa. Portparol Sijetla Mark Mokvin izjavio je da tim ne može da kometariše vest, koji je Alenov menadžer saopštio u telefonsom razgovoru sa nekoliko američkih novinara uključujući i predstavnika agencije AP.

"Neko vreme smo bili u neizvesnosti, ali smo na kraju stigli u obećanu zemlju", slikovito se izrazio Lon Bebi i dodao: "Kada je Rej postao slobodan igrač, imali smo priliku da ispitamo sve opcije, a zatim kažemo ljudima u Sijetlu kakva je situacija na tržištu, na šta su oni reagovali prema očekivanju".

Alen je prošle sezone zaradio oko 14 miliona dolara, a dve strane nisu uspele da se dogovore o produžetku saradnje tokom sezone. Razgovori su nastavljeni po završetku plej-ofa.

"Pregovori su trajali dugo, ali osim nekoliko zastoja bili su prijateljski i ugodni", istakao je Bebi. "Mislim da se Rej sada vraća u Sijetl spokojno jer je video šta su alternative i odlučio da je to najbolje mesto za njega".

Alen je prošle sezone bio 10. strelac lige sa prosekom od skoro 24 poena po utakmici, što mu je rekord karijere, a Sijetl je šokirao sve sa 52 trijumfa i osvajanjem titule šampiona divizije Severozapad. Posle samo 37 pobeda godinu dana ranije i ne mnogo promena u sastavu, očekivalo se da Soniksi budu među najgorim timovima lige.

U plej-ofu Alen je podigao prosek na 26,5 poena po meču i predvodio Sonikse od trijumfa nad Sakramentom u prvoj rundi, da bi kasniji šampion San Antonio eliminisao Sijetl u šest mečeva u polufinalu konferencije.

Alen je prvi od čak devet slobodnih igrača iz Sijetla koji je obnovio ugovor sa klubom, a dvojica neograničeno slobodnih su Antonio Denijels i Džerom Džejms. Prošle nedelje, tim je dao kvalifikacione ponude četvorici ograničeno slobodnih igrača, među kojima i Vladimiru Radmanoviću i Redžiju Evansu, čime je dobio pravo da izjednači ponudu bilo kog drugog tima za ove igrače.

XS
SM
MD
LG