Linkovi

Diplomatski predstavnici Bahreina i Pakistana u Bagdadu na meti najnovijih pobunjeničkih napada


Diplomatski predstavnici Pakistana i Bahreina u Iraku, preživjeli su pokušaje atentata, svega nekoliko dana nakon što je u Bagdadu otet predstvnik egipatske vlade.

Ambasador Pakistana, Mohamed Junis Kan nije povrijeđen u okršaju njegovih tjelohranitelja sa pobunjenicima koji su otvorili vatru na diplomatski konvoj. Pakistan je objavio da će svog diplomatu privremeno izmjestiti u Jordan.

Nešto ranije visoki diplomata iz Bahreina, Hasan Malah Al Ansari, lakše je povrijeđen u sličnom napadu pobunjenika na njegov automobil u centru Bagdada.

Diplomatski predstavnici u Iračkoj prijestonici su na meti pobunjenika od subote kada je otet egipaksi diplomata Ihab Al Šarif. Al Kaida je preuzela odgovornost za otmicu.

U Bagdadu su pobunjenici otvorili vatru i na minibus koji je vozio aerodromske radnike na posao. Ubijene su tom prilikom četvori radnice.

U međuvremenu, uticajna organizacija sunitskih sveštenika objavila je da će pozvati sunitske muslimane u Iraku da glasaju na predstojećim izborima. Grupa koja nadgleda sunitske džamije u Iraku saopštila je da će od sveštenstva tražiti da izrekne fatvu kojom se sunitima naređuje da glasaju na izborima koje su do sada uglavnom bojkotovali.

XS
SM
MD
LG