Linkovi

Polt: Referedum mora biti potpuno transperentan i u skladu sa međunarodnim standardima


Ambasador SAD u Srbiji i Crnoj Gori Majkl Polt ocijeenio je da je, bez obzira na političku odluku o državno pravnom statusu, besmisleno da se ekonomije Crne Gore i Srbije odvojeno razvijaju.

«Evropa očajnički radi na ujedinjavanju ekonomija», rekao je Polt prilikom predstavljanja nastavka programa revitalizacije zajednica kroz demokratsko djelovanje (CRDA), koji finansiraju Sjedinjene države, ističući da su "slobodne trgovinske zone budućnost, a uspješne one zemlje koje su prihvatile slobodno tržište".

Polt je podsjetio da je u Srbiji i Crnoj Gori proveo godinu i da mu je za to vrijeme postalo jasno da je najveća briga njenih građana ekonomija i nalaženje svoje budućnosti u zemlji, u čemu SAD žele da im pomognu.

Polt je rekao i da će narod Crne Gore odlučiti u kakvom će državno-pravnom statusu živjeti, ali da se referendum mora održati u skladu sa međunarodnim standardima i da će jedino tako biti legitiman.

"Jedina želja Sjedinjenih država jeste da budemo sigurni da će proces izjašnjavanja biti potpuno otvoren, transperentan i po međunarodnim standardima", kazao je Polt.

On nije želio da komentariše predlog vicepremijera Vlade Srbije Miroljuba Labusa o odlaganju crnogorskog referenduma dok traju pregovori o sporazumu o asocijaciji i stabilizaciji.

Polt i crnogorski predsjednik Filip Vujanović razgovarali su o aktuelnom političkom trenutku u Crnoj Gori i odnosima u državnoj zajednici.

Sagovornici su se saglasili da je jedini pravi pristup da će budućnost odrediti volja građana, ali da se, obostrano dobrom voljom, moraju sačuvati kvalitetne veze građana i ekonomija Crne Gore i Srbije.

"Vujanović je sagovorniku prenio svoj i stav državnih organa Crne Gore da je dijalog vlasti i opozicije neophodan, što je Polt podržao", kaže se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.

Đukanović: Nema odlaganja referenduma

Crnogorski referendum ne može biti odložen, izjavio je, komentarišući prijedlog potpredsednika srpske vlade Miroljuba Labusa
crnogorski premijer Milo Đukanović.

U intervjuu za Radio Crne Gore, Đukanović je rekao da bi "umjesto Labusovog prijedloga, trebalo svi da se koncentrišu da će
referendum biti održan u optimalnom roku, od početka februara do kraja aprila 2006. godine".

Đukanović je i kao "potpuno neprihvatljiv" odacio prijedlog opozicione Socijalističke narodne partije da se prije referenduma održe parlamentarni izbori.

"Opozicija pokušava da medjunarodnu zajednicu uplaši referendumom,da će, navodno, izazvati nestabilnost u regionu. To je pucanj u prazno, jer crnogorska vlast neće dozvoliti bilo kakvu destrukciju u procesu priprema za referendum. Nećemo dozvoliti da bilo ko ugrožava ustavni poredak i demokratsko pravo gradjana da se izjasne o državnom statusu", kazao je Đukanović.

On je poručio premijeru Srbije Vojislavu Koštunici da, ako želi da gradjanima Srbije omogući izjašnjavanje o zajednici sa Crnom Gorom, "organizuje referendum u Srbiji".

"Koštunica, medjutim, ne želi referendum. On hoće da uredjuje odnose i status Crne Gore", kazao je Djukanovićističući kako će
pravo glasanja na referendmu imati samo gradjani Crne Gore, koji su na njenim birackim spiskovima i koji toj državi
plaćaju porez.

Djukanović je ponovio stav i da se ne može povezivati rešavanje pitanja statusa Crne Gore i Kosova.

"Nijedan Albanac na Kosovu neće promeniti svoj stav o budućnosti Kosova ako Crna Gora i Srbija ostanu u državnoj zajednici, kao što to neće promeniti nijedan Srbin na Kosovu".

Pitanja Crne Gore i Kosova trebalo bi odvojeno rešavati, da bi se, kako je objasnio, do polovine 2006. godine imala oba rešenja koja će učvrstiti stabilnost u regionu.

XS
SM
MD
LG