Linkovi

U toku istraga o podmetanju ekploziva u Potočarima


Pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pokrenuli su opsežnu istragu kako bi što brže identifikovali i lišili slobode lica koja su odgovorna za podmetanje eksploziva u fabrici betonskih elemenata u Dugom polju koje se nalazi u neposrednoj blizini memorijalnog centra Potočari kod Srebrenice.

Radovan Pejić, portparol direktora policije Republike Srpske saopštio je da su pripadnici MUP-a dojavu o postojanju eksploziva na lokaciji Potočara dobili sinoć od EUFOR-a.

Prema njegovim riječima eksploziv koji je jutros pronađen na dvije lokacije kod Memorijalnog centra Potočari i bio je skriven u šahtovima i spreman za aktiviranje.

"Pronađena je veća količina eksploziva, na jednoj lokaciji utvrđeno je da je riječ o plastičnom eksplozivu spremnom za aktiviranje, ali za sada nije moguće tačno utvrditi o kojim vrstama i količini eksploziva je riječ", kazao je Pejić.

Direktor policije Republike Srpske Dragomir Andan odbio je dati bilo kakav komentar o pronađenom eksplozivu u Potočarima i obrazložio da još nije upoznat sa detaljima istrage koja se vodi povodom ovog slučaja.

On je tokom sastanka u Centru javne bezbjednosti Bijeljina posvećenom organizaciji skupa u Potočarima zakazanog za 11. jul kazao da se na komemoraciji očekuje oko 50 000 ljudi i da će na obezbjeđenju skupa raditi sve obavještajne strukture u BiH.

Viši zamjenik visokog predstavnika u BiH Martin Naj izjavio je u Banjaluci da je šokiran izvještajem o pronalasku eksploziva u Potočarima.

Naj je rekao da je na današnjem sastanku sa predsjednikom RS Draganom Čavićem zaključeno da je neophodno hitno istražiti sve činjenice o ovom slučaju.

Podsjetimo 11. jula navršava se deset godina od masakra kojeg su nad srebreničkim Bošnjacima počinili pripadnici vojske Republike Srpske nakon što su ušli u tu zaštićenu enklavu pod kontrolom Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG