Linkovi

Evropska unija odlučna u namjeri da zaustavi ilegalne imigrante


Na marginama ključnih političkih zbivanja, u Briselu je ovih dana uspostavljena Evropska agencija za kontrolu spoljnih granica, čiji je cilj da koordinira nacionalne granične službe članica Unije i, kada to jednom postigne, napravi bedem oko evropske asocijacije država, neprelazan za ilegalnu imigraciju.

Evropa ovih dana, očito, više misli na utvrđivanje postojećih granica, nego na njihovo širenje. Dokaz za to je i osnivanje Frontex-a, agencije koja bi, uvezivanjem nacionalnih graničnih službi trebalo da spoljne granice Unije učini nepremostivom preprekom za ilegalnu imigraciju. Ko se uskoro nađe na evropskoj granici, biće podvrgnut detaljnoj kontroli, koja podsjeća na prizore naučno-fantastičnih filmova...

Medjutim, iz evropskog ugla, uz značajan strah od ilegalne imigracije, kriminala, ekonomske nesigurnosti, izgleda sasvim logično da se, uporedo sa rušenjem unutrašnjih, pojačavaju spoljašnje granice Unije. Evropski komesar za unutrašnje poslove i pravdu, Franko Fratini kaže:

"Sa jedne strane, unutar evropskih granica, moramo garantovati slobodu kretanja, a sa druge, ozbiljnu kontrolu i pravila koja ćemo primjenjivati na našoj spoljnoj granici".

Sjedište Frontex-a biće u Varšavi, koju su posjetili briselski emisari, komesar Fratini i predstavnik doskorašnjeg Predsjedništva Unije, luksemburški ministar pravde, Luk Friden:

"Riječ je o naporima da Evropsku uniju učinimo sigurnijim mjestom - zato što, baveći se spoljnim granicama EU, mi se bavimo ne samo granicom, primjera radi, Poljske - već i svim našim granicama. Ona granica izmedju Poljske i Ukrajine, koju smo komesar Fratini i ja posjetili, je takodje i buduća granica Luksemburga. Spoljna granica Evropske unije je i granica Njemačke ili Francuske, i zbog toga je važno da se zajednički bavimo pitanjem granica Unije".

Niko ne spori da će posao Frontex-a biti prvenstveno usmjeren prema ilegalnoj imigraciji - biće organizovani zajednički treninzi nacionalnih glaničnih službi, i uspostavljena evropska pravila granične kontrole.

Sve to će evropske poreske obveznike koštati ove godine dodatnih 6 miliona EUR, naredne 10, dok se procjenjuje da će godišnji troškovi funkcionisanja Frontex-a nakon 2008. porasti na preko 30 miliona EUR, uz šta bi treba računati i na stvaranje Evropskog fonda za kontrolu spoljnihgranica, koji bi trebalo da bude "težak" više od 2 milijarde eura.

XS
SM
MD
LG