Linkovi

MOK: Nikada impresivnija lista kandidata za domaćina OI


Pred glasanje MOK-a, i njegovi članovi i gradovi-kandidati, smatraju da će odluka o domaćinu Letnjih igara 2012, biti neizvesna do poslednjeg trenutka. Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, Žak Rog, rekao je da to telo nikada pred sobom nije imalo impresivniji zbir kandidata.

Na kraćem spisku kandidata su Pariz, London, Madrid, Moskva i Njujork. Francuska prestonica u ovom trenutku izgleda da je glavni kandidat na tajnom glasanju Međunarodnog olimpijskog komiteta. London se smatra glavnim izazivačem, Madrid i Njujork su moguća iznenađenja koja gaje određenu nadu, dok je daleko iza svih Moskva.

Uprkos neuspehu olimpijskih kandidatura 1992. i 2008, inspektori Međunarodnog olimpijskog komiteta koji su početkom godine obišli i ocenili sve kandidate, smatraju da je Pariz gotovo bez mane.

London uživa veliku podršku britanskog premijera Tonija Blera i delotvornu kampanju koju vodi bivši dvostruki olimpijski šampion u trčanju na 1500 metara, Sebastijan Kou. Ambiciozni plan za građenje novog Olimpijskog kompleksa na oko 200 hektara zemljišta u istočnom delu Londona, bitno je povećao šanse. Ipak, Međunarodni olimpijski komitet je izrazio određene sumnje u pogledu mogućnosti izgradnje novih objekata u predviđenom roku. Pored toga, Komitet je izrazio i određene strepnje u vezi sa uvećanim korišćenjem zastarelog sistema londonske podzemne železnice u vreme Olimpijade i već zakrčenim ulicama.

Opšte je mišljenje da Njujork zaostaje za Parizom i Londonom. Njujorški gradonačelnik je 4. jula, održao vatreni praznični govor u korist olimpijske kandidature, naglasivši da su izmene u vezi sa planovima za izgradnju olimpijskog stadiona izvršene u poslednji čas, u stvari dokaz odvažnosti i fleksibilnosti grada. Jedan državni odbor je u junu odbacio plan za izgradnju luksuznog novog stadiona na Menhetnu. Međutim, nadležni su odmah razradili novi plan - za izgradnju jeftinijeg stadiona u manje pomodnom Kvinsu.

Madrid se sada smatra skrivenim kandidatom za Igre 2012, uprkos veoma solidnim ocenama Međunarodnog olimpijskog komiteta. Uprkos sveobuhvatnom i relativno jeftinom predlogu i tome da je Madrid jedina velika evropska prestonica koja nikada nije bila domaćin Olimpijskih igara, činjenica da je od Olimpijade u Barseloni proteklo svega 20 godina, predstavlja vrlo negativan faktor u prognozama.

Konačno, kampanja Moskve je u senci utiska članova Međunarodnog olimpijskog komiteta da gradu zapravo nedostaje odgovarajući i detaljno razrađen plan organizovanja igara. Bez obzira što Moskva obećava kompaktnu Olimpijadu, sa svim objektima u okviru gradskih granica koje će da opslužuje rečni transport, izgleda da je prestonica Rusije ipak daleko zaostala za ostalim takmacima.

XS
SM
MD
LG