Linkovi

Crnogorska opozicija traži podršku za glasanje državljana iz Srbije na referendumu


U Beranama je danas počela akcija prikupljanja potpisa podrške državljanima Crne Gore koji ne žive na njenoj teritoriji, s ciljem da im se omogući pravo glasa na referendumu o državnom statusu. Akciju su pokrenule Narodna stranka, Socijalistička narodna partija, Srpska narodna stranka i Demokratska srpska stranka.

Lider narodnjaka Predrag Popović kazao je da će te četiri partije dati svu logistiku inicijativi, navodeći da zajednički stav o ovoj akciji znači da “nema zime za državnu zajednicu Srbija i Crna Gora”.

Popović je naveo da je uvjeren u očuvanje državne zajednice, jer su je podržale i Evropska unija i međunarodna zajednica, naglašavajući da je siguran da će se u tome uspjeti na civilizovan i demokratski način.

Lider SNP-a Predrag Bulatović kazao je da ova akcija ne znači nikakvu referendumsku kampanju, ponavljajući stav svoje partije da je on nepotreban i da naredna godina treba da bude posvećena evropskim integracijama.

“Realan problem je pravo glasa državljana Crne Gore van Crne Gore, posebno u Srbiji na eventualnom referendumu”, kazao je on i naveo da je ubijeđen da će potez srpskog premijera koji je predao spisak Crnogoraca u Srbiji evropskim zvaničnicima naići na odobravanje.

Bulatović je nazvao spekulacijama tvrdnje da bi Berane moglo da bude mjesto moguće destabilizacije od prosrpskih partija uoči referenduma.

Portparol Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić nazvao je politički jalovim poslom akciju prikupljanja potpisa kako bi na referendumu u Crnoj Gori pravo glasa imali i državljani koji u njoj ne žive.

On je napomenuo da bi javnost trebalo da zna da su za izborne zakone i stav koji se odnosi na rezidencijalni uslov glasali i predstavnici opozicije kada su oni usvajani i da su taj stav potvrdili eksperti Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju.

Građanska partija ocijenila je da stalno prizivanje nemira i korišćenje militarističkog vokabulara od Pokreta za državnu zajednicu ne doprinosi demokratskom ambijentu uoči referenduma o državnom statusu Crne Gore.

XS
SM
MD
LG