Linkovi

Kai Eide na severu Kosova, Medlin Olbrajt u Prištini


Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a za procenu demokratskih standarda na Kosovu, norveški diplomata Kai Ejde posetio je opštine na severu Kosova.

Primedbe političkih predstavnika opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok predate su Ejdeu u pisanoj formi, a odnose se uglavnom na neravnopravno učesce u formiranju standarda, ignorisanje primedbi i sugestija Srba sa severa i mogućnost da se izveštaji o dostignutim standardima stave u funkciju ostvarenja želje albanske većine za stvaranjee nezavisnog Kosova.

Kako je u izjavi za Glas Ameriek kazao predsednik zajednice srpskih opstina i naselja Marko Jakšić “najveću opasnost predstavljaju pokušaji da se pričom o standardima i njihovoj navodnoj primeni zapostave procesi punog ostvarenja odredbi Rezolucije 1244".

“Sloboda kretanja, nikakav povratak, nezaposlenost, ekonomska
diskriminacija i suštinska decentralizacija koja je obećana Srbima još pre tri godine samo su deo problema koji već šestu godinu muče žitelje severno od reke Ibar”, precizirao je Jakšić.

S druge straneb - jedan od članova srpske liste za Kosovo i Metohiju Dragiša Krstović takodje u izjavi za naš program navodi da je kao odgovor na pitanje ulaska Srba u privremene institucije - Kai Ejdeu jasno predočeno da participacija u organima samouprave ne znači i stvarno ispunjenje standarda, te da rešavanju tog pitanja prethodi ispunjenje uslova za rad srpskih predstavnika u institucijama Kosova.

Kai Ejde se nije nakon posete severu Kosova obraćao novinarima. Medjutim jasno se može primetiti da se norveški diplomata drži obećanja da će ocenu o standardima izneti tek nakon sto se ličnim kontaktima na terenu uveri u stvarno stanje situacije na Kosovu.

Na Kosovo je doputovala i bivši američki državni sekretar Medlin Olbrajt.

“Očekujem da vidim kako napreduje Kosovo i kako kosovari rade zajedno”, rekla je Olbrajtova po dolasku na prištinski aerodrom gde su je sačekali predsednik i premijer Kosova - Ibrahim Rugova i Bajram Kosumi.
Tokom trodnevne posete Medlin Olbrajt će razgovarati sa čelnim ljudima vlasti u Prištini i sa predstavnicima medjunarodnih institucija na Kosovu.


XS
SM
MD
LG