Linkovi

Uoči samita G8 u Škotskoj predsednik Buš ponovo odbacuje mogućnost sporazuma o klimatskim promenama


Lideri 7 industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije, koji će se narednih dana sastati u Gleniglsu u Škotskoj, razgovaraće pre svega o problemima životne sredine i smanjenju siromaštva u svetu. Predsednik Buš, uoči odlaska na Samit Grupe 8, najavio je da će Sjedinjene Države ukinuti subvencije američkim farmerima, ukoliko Evropska unija učini to isto u Evropi.

U intervjuu britanskoj televiziji, predsednik Buš je istakao da bi to omogućilo afričkim zemljama da se ravnopravnije nadmeću i smanjilo njihove potrebe za međunarodnom pomoći. Američki predsednik je takođe rekao da će odbiti da prihvati svaki dogovor sličan Protokolu iz Kjota - o klimatskim promenama, objasnivši da bi taj sporazum Ujedinjenih nacija usvojen 1997. u Kjotu, uništio američku ekonomiju obavezujućim odredbama o smanjenju ispuštanja ugljenika. Predsednik Buš se zalaže za čiste tehnologije kao sredstvo za uzvraćanje na promenu klime.

Pažnja sveta će narednih dana biti usmerena na ovaj obično miran golf centar, udaljen oko sat vožnje od Glazgova. Ali umesto golfa, dnevnim redom dvodnevnog samita Grupe 8 u Gleniglsu u Škotskoj, dominiraće promena klime i Afrika. Američki predsednik Džordž Buš, obećava da će udvostručiti pomoć Sjedinjenih Država najsiromašnijim zemljama Afrike. Među njegovim inicijativama je obećanje pomoći od milijardu i 200 miliona dolara za smanjenje broja smrtnih slučajeva od malarije, od koje je samo prošle godine umrlo milion ljudi.

“Zatražiću od razvijenih zemalja i privatnih fondacija da se pridruže širokoj, agresivnoj kampanji smanjenja stope smrtnosti od malarije u Africi za polovinu. A naša zemlja je spremna da povede”, rekao je predsednik Buš..

Inicijativom protiv malarije se predviđa iskorenjivanje te bolesti, najpre u Tanzaniji, Ugandi i Angoli, a potom u još najmanje četiri zemlje u 2007. i još pet zemalja do 2008.
Predsednik Buš kaže da je zdrav i napredan Afrički kontinent u interesu celog sveta, ali upozorava da finansijska pomoć i opraštanje duga 18 najsiromašnijih država sveta u iznosu od 40 milijardi dolara, nisu blanko čekovi.

“Prevazilaženje ekstremnog siromaštava zahteva partnerstvo, a ne paternalizam. Ekonomski razvoj nije nešto što mi radimo za druge zemlje, nego nešto što one postižu uz našu pomoć. Njihovi lideri, po definiciji, moraju da igraju glavnu ulogu kao zagovornici reforme i napretka, a ne pasivni primaoci novca”, rekao je predsednik.

I ostale zemlje Grupe 8, uključujući Nemačku, Francusku, Italiju, Kanadu, Japan i Rusiju, saglasne su da je potrebno smanjiti krajnje siromaštvo, ali će možda biti teže da se postigne opšta saglasnost u pogledu globalnog zagrevanja, za koje britanski premijer Toni Bler kaže da predstavlja najveću opasnost za planetu.

Sjedinjene Države se i dalje razilaze sa preostalim članicama Grupe 8, koje veruju da se temperatura u svetu povećava. Predsednik Buš je ponovio svoj stav da je dugoročno rešenje klimatskih promena - brz i održiv rast. To ističe i predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost Stiven Hedli.

“Predsednik smatra da postoji skup međusobno povezanih izazova. Tu je zagađenje, tu je promena klime, rast siromaštva i potrebna nam je strategija koja će nam dopustiti da radimo i jedno i drugo, jer ne možemo da osudimo veliki broj na svetu na siromaštvo - u ime životne sredine”, kaže Hedli.

Sjedinjene Države su zemlja koja trenutno ispušta najviše štetnih gasova na svetu i mnogi lideru Grupe 8 kažu da rešenje za globalno zagrevanje ne može da se nađe bez američkog učešća.

XS
SM
MD
LG