Linkovi

Da li je Čarls Lindberg prvi čovek koji je preleteo Atlantski okean?


Dva pilota, Džon Alkok i ser Artur Viten Braun, drže rekord prvog nonstop prekoatlantskog preleta, daleke 1919, osam godina pre Lindberga. Dva Amerikanca sada nameravaju da ponove opasno Alkokovo i Braunovo putovanje. Džon Alkok i ser Artur Viten Braun, 1919. su prvi put preleteli Atlantik - od Njufaundlenda u Kanadi do Okruga Galvej u Irskoj. Putovanje duže od tri hiljade kilomatara, trajalo je nešto više od 16 sati. Tokom leta, pilotski dvojac se gubio u mećavi i tami. Ser Artur Viten Braun je morao da izlazi iz kabine da bi čistio led sa letelice, povremeno su ponirali u nekontrolisane kovitlace, u nekim trenucima su morali da lete naglavačke, a ceo let se završio prinudnim sletanjem. Robert van der Linden, iz Nacionalnog muzeja za vazduhoplovstvo i letove u svemir, objašnjava da je s obzirom na njihovu opremu i druge okolnosti, to bio izuzetno opasan poduhvat.

“Letelica uopšte nije bila pouzdana. Moglo je svašta da im se dogodi i imali su veliku sreću da su oba motora celo vreme radila”, kaže Van der Linden.

Ser Artur Viten Braun se priseća puta na ovom snimku iz 1940-ih.

“Gotovo celo vreme smo imali maglu. Nebo sam ugledao svega jednom, ali dovoljno da odredimo položaj prema zvezdama”, sećao se kopilot.

Sada, 86 godina kasnije, milijarder i avanturista Stiv Foset i kalifornijski biznismen Piter Mekmilan, spremni su da ponove istorijski let. Čim to budu dopustili vremenski uslovi, partneri će da polete kopijom dvomotorca iz prvog svetskog rata, od najistočnije tačke u Kanadi do zapadne Irske, originalnom putanjom.

Piter Mekmilan, vođa poduhvata, objašnjava da se zainteresovao za ponavljanje putovanja... da bi celom svetu uputio poruku da će letelice na posletku učiniti taj svet mnogo manjim. Zahvaljujući današnjoj tehnologiji, bilo bi jednostavno preleteti okean uz pomoć automatskog pilotskog sistema i satelitskih farova, ali Foset i Mekmilan će - poput Alkoka i Brauna - koristiti samo kompas i sekstant. Stiv Foset kaže da je to veliki izazov za pilota i da je to zapravo pilotiranje na izvorni način, a Piter Mekmilan dodaje da je... “preuzimanje određenog rizika uistinu suština svakog ljudskog dostignuća”.

XS
SM
MD
LG