Linkovi

Kineska globalna ekonomija


Kina je postala najbrže rastuća ekonomija u svetu. Najveći razlog za to je ogromna količina industrijskih proizvoda koja se izvozi u Ameriku, Evropu i Japan. Novinar Glasa Amerike, Beri Vud, imao je prilike da se uveri u to koliko je Kina postala deo globalne ekonomije kada je posetio jednu austrijsku fabriku cipela u južnom gradu Šenženu. U glavnoj smeni u ovoj fabrici na tri sprata, radi 800 žena i nekoliko muškaraca. Kompanija «Emper Indastrijal» proizvodi tkane i kožne cipele za žene. Cipele se prodaju u glavnom U Evropi pod poznatom markom «Armani». Helmut Videk, austrijski biznismen, bavi se ovim poslom duže od 25 godina, a na čelu ove fabrike je oko 15 godina.

«Naš cilj je da napravimo proizvod gde imamo brojnu radnu snagu, i da ga zatim dovršimo u Evropi. To je ključ svega».

Gotove cipele sadrže sve osim đona koji će biti dodat u Evropi. Po propisima Evropske Unije, cipele će biti markirane sa «proizvedeno u Italiji». Gospodin Videk skladišti kožu kupljenu u Indiji na prvom spratu magacina. Velike zalihe omogućavaju kompaniji da izađe u susret svojim potrošačima u kratkom vremenskom roku. Naruždbina primljena na početku nedelje biće spremna da bude poslata avionom iz Hong Konga za Italiju u roku od 7 dana. Ovakva podela rada je suštinski element globalne ekonomije, dodao je gospodin Videk.

«Mi radimo isto kao proizvođači automobila. Napravimo delove a oni ih sastave u Evropi. Da li mislite da su kožna sedišta Be-em-vea napravljena u Nemačkoj? Nisu, definitivno. Recimo, volan se trenutno pravi u Tajlandu."

Radnici žive u spavaonicama u blizini fabrike. Mlade žene dolaze iz pokrajine Sičuan, u unutrašnjosti zemlje. One rade po dugooročnim ugovorima. Plaćene se iznad prosečne zarade, dodaje gospodin Videk.

«Dobra zarada iznosi 200 dolara mesečno. Morate uzeti u obzir da mi takođe plaćamo hranu i smeštaj. Iznad svega. Ne naplaćujemo toplu vodu ni hranu."

26-ogodišnja Tu Kerong jedna od 200 radnica u ovoj fabrici. Ona kaže da radi 40 do 45 sati nedeljno i da je zadovoljna uslovima rada. Gospodin Videk odbija da čuje kako kompanije poput njegove preuzimaju poslove iz Evrope i Amerike. On je ponosan na to da je njegova fabrika jedina koja radi ovu vrstu posla. Evropljani, recimo nisu više zainteresovani za ručnu izradu cipela. On ističe da prodavci na malo prodaju njegove cipele za višestruko veću sumu od one koju su platili njegovoj firmi i ukazuje da cena radne snage iznosi samo oko 7 odsto maloprodajne cene ženske cipele visoke mode.

XS
SM
MD
LG