Linkovi

Kalvert kaunti u Marlandu jedan od okruga koji se najbrže razvija


Pažnju ovdašnje javnosti privukao je, medjutim, borbom malih lokalnih zajednica protiv maloprodajnog giganta – kompanije Volmart.

"Kad sam vidio znak da Volmart uskoro stiže i ovdje rekao sam – e neće moći”, kaze Robin Gatlib.

Walmart planira da izgradi svoj objekat ovde u Dankriku, u okrugu Kalver, u istočnoj saveznoj državi, Merilendu. Robin Gatlib koji predvodi organizaciju pod nazivom Komsije Kalverta za senzitivan razvoj namerava da zaustavi dolazak Volmarta... Nije medjutim tek tako jednostavno suprotstaviti se najvećem maloprodajnom lancu, koji sa 3 hiljade prodavnica u Americi, predstavlja ne samo ekonomskog giganta već i najvećeg privatnog poslodavca u zemlji. Uspeh kompanije zasnovan je na vrlo jednostavnom modelu – mušterija ima prednost. Prijateljsko raspoloženje prema potrošaču je samo deo strategije. Volmart prodaje na hiljade proizvoda – od garderobe do prehrane- po najnižim mogućim cenama – u velikim prodajnim objektima poznatim i kao velike kutije.

"Ja kupujem gotovo sve svoje bezalkoholne napitke, hranu za pse, garderobu za decu i druge stvari ovde. Zato što su cene bolje, jeftinije nego u drugim prehrambenim prodavnicama...”, kaže kupac.

Medjutim, u Dunkirku brinu da će veliki prodajni objekat Volmarta promeniti karakter njihovog malog grada, izazvati saobraćajnu gužvu i ugroziti male biznise. Na vrlo emotivnom pretresu prošle godine, zvaničnici okruga imali su priliku da čuju obje strane. Nakon tog javnog pretresa usvojen je zakon kojim je ograničena površina poslovnih objekata na 8.000 kvadratnih metara, što je daleko manje od Volmartovih uobičajenih objekata. Volmart je zatim, našao rupu u zakonu i predložio izgradnju dva objekta dozvoljene veličine – jedan do drugoga. To je naljutilo oponente, koji su mislili da su dobili zakonsku bitku.

"Ono što ne prihvatamo je kada neko dodje i kaže poštovaćemo pravila, ali ćemo gledati da ih nekako zaobidjemo. To nije fer i poštena igra”, kaže Robin Gelib .

Od kako smo razgovarali – predstavnici Volmarta – u želji da zaobidju novu bitku na sudu – odlučili su da izgrade samo jednu prodavnicu dozvoljene veličine. Volmart takodje tvrdi da istraživanja pokazuju da zajednica želi veću prodavnicu i da su meta netržišnog poslovanja. Mia Masten je predstavnik Volmarta.

"Iz naše perspektive, potrošač je taj koji odlučuje gde će kupovati. U poslednje vreme sve je više velikih maloprodajnih objekata koji se prema Volmartu odnose diskriminatorno."

U stvari, Dankirk je samo jedna od američkih zajednica u kojima se protive Volmartu. Neke od zajednica se bune jer žele da zadrže estetski utisak svojih naselja, ali i malih biznisa na lokacijama u okolini Volmatrovih objekata. Robin Gatlib kaže...

"Niko neće kupiti vokmen u Radio Shack-u kad ga u Vomartu mogu naći jeftinije. Medjutim, cena koju plaćate u Volmartu iako je najniža, ona ima mnogo drugih posledica”, kaze Gatlib.

Alan Tonelson iz američkog poslovnog i industrijskog saveta kaže da su Volmartove cene 20 do 30 odsto niže od konkurencije i da kompanija vrlo lako može ugušiti male biznise, poput onih u glavnoj ulici Dankirka.

"Volmart je finansijski u boljem stanju od bilo koga drugog i dampinškim cenama može ugasiti bilo koju konkurenciju. I to se desilo – od grada do grada, širom Amerike."

Volmart insistira da stvara stotine radnih mesta u zajednicama u kojima posluje, i da uštedjevina do koje potrošač dolazi plaćajući niže cene, pomaže druge biznise...

"Programom niskih cena potrošačima širom zemlje sačuvamo oko 20 milijardi dolara. I hiljade ljudi se javlja za posao gde god najavimo otvaranje radnji."

Efekat koji Volmart ima na lokalne prodavnice varira. U nekim zajedicama, lokalni biznisi su preživeli specijalizujući ponudu na proizvode koje Volmart ne prodaje. Medjutim, drugi su zatvorili radnje. Time Kane, ekonomista u konzervativnoj fondaciji Heritidž, kaže da se stvaran uticaj na lokalne zajednice može odrediti tek pošto prodje neko vreme.

“Ne mislim da se tržište može ugasiti, samo se menja. Neki se biznisi zatvaraju, cene nekretnina možda opadnu za koju godinu, otvori se novi bioskop ili restoran... Greška je zaista fokusirati se na trenutne posledice, dok se ne sagleda celokupna slika na odredjeni duži rok."

U okrugu Kalvert, oponenti su dobili bitku u pogledu veličine Volmartovog objekta. Ali Volmart planira da inicira izmenu zakona za 5 godina. Do tada, uvereni su u Volmart – potrošači će odobriti ogromnu prodavnicu zbog cena koje će plaćati u narednih pet godina.. Moguće je da će se to i desiti – jer godišnji profit od 250 milijardi dolara i planirana izgradnja 300 objekata u Americi samo ove godine – nisu podaci za zanemarivanje.

XS
SM
MD
LG