Linkovi

Tokom oružanog obračuna sa policijom ubijen Junis Mohamad Ibrahim al-Hajari vođa Al Kaide u Saudijskoj Arabiji


Ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije saopštilo je da je rano jutros u Rijadu, tokom oružanog obračuna sa policijom, ubijen Junis Mohamad Ibrahim al-Hajari, vođa Al Kaide u toj zemlji U razmeni vatre ranjena su još dva pobunjenika, za kojima je bila raspisana poternica. Saudijska Arabija se već dve godine bori protiv militanata, pristalica Osame bin Ladena i članova njegove mreže Al Kaida. Saudijske vlasti tvrde da su operativci Al Kaide odgovorni za serij napada na strane državljane, vladine objekte, kao i na postrojenja energetskih kompanija u kraljevini.

Pobunjenici oteli egipatskog ambasadora u Iraku

Prema izveštajima očevidaca, pobunjenici su sinoć, u dva automobila, presreli, pretukli i potom oteli egipatskog ambasadora u Iraku, Ihaba al Šerifa, koji se po Bagdadu vozio bez pratnje. Ambasador al Šerif je u iračku prestonicu stigao pre nekoliko nedelja, ubrzo pošto je Kairo objavio da će biti prva arapska zemlja koja je odlučila da uspostavi pune diplomatske odnose sa novom iračkom vladom. Od drugih događaja beležimo da je danas izvršeno nekoliko napada, širom Iraka, u kojima je ubijeno 7 Iračana. Istvremeno, iračke vlasti su potvrdile da su započele istragu u vezi sa optužbama da su neki pripadnici iračkih snaga bezbednosti vršili nelegalna hapšenja, kao i da su zlostavljali osobe osumnjičene za učešće u pobuni. Britanski dnevnik Obzerver objavio je da raspolaže fotografijama na kojima se vide osumnjičeni koje je policija pretukla, a britanski zvaničnici su, kako su se izrazili, «na najvišem nivou» zatražili od iračkih vlasti da se te tvrdnje ispitaju.

Na univerzitetu u Edinburgu, danas su se okupili aktivisti na takozvanom «alternativnom samitu Grupe 8»

Današnji skup je vrhunac aktivnosti koje za cilj imaju napore da se lideri najrazvijenijih zemalja – SAD, Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Kanade, Japana i Rusije - okupljeni u Grupi 8, privole da preduzmu akciju povodom tragične situacije u velikom broju afričkih zemalja, kao i da se suoče sa problemom globalnog zagrevanja. Jedan od organizatora današnjeg skupa, Dejv Moran, ukazuje da se ovaj alernativni samit sastoji od seminara i radionica koji se bave relevantnim temama – dužničkim teretom pojedinih zemalja, siromaštvom u Africi, kao i ratom u Iraku – što su sve teme koje će biti razmatrane i tokom skupa Grupe 8. Moran je naglasio da današnji alternativni samit pruža priliku da se čuju procene i analize koje normalno ne bi bile dostupne širokoj publici.

Vladimir Putin, Žak Širak i Gerhard Šreder sastali se u Kalinjingradu

Predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Žak Širak, i nemački kancelar Gerhard Šreder, sastali su se u Kalinjingradu, ruskoj enklavi na obali Baltičkog mora, kako bi razmotrili situaciju u vezi sa iranskim nuklearnim programom, ratom u Iraku, kao i planove za reformu UN. Obraćajući se novinarima, nakon današnjeg sastanka, francuski predsednik Žak Širak najavio je da će, tokom predstojećeg skupa Grupe 8 u Škotskoj, biti postignut sporazum u vezi sa problemom globalnog zagrevanja. Inače, dve članice U, Litvanija i Poljska, koje se graniče sa regionom Kalinjingrada uputile su kritike Moskvi zbog toga što ih nije pozvala da učestvuju u današnjim razgovorima. Današnji skup se poklapa sa svečanostima kojima se obeležava 750. godišnjica osnivanja Kalinjingrada, poznatog tokom istorije pod imenom Kenigsberg.

Bob Geldof veruje da su okupljanja bila «puna nade i mogućnosti» za borbu protiv svetskog siromaštva

Organizator jučerašnjih dobrotvornih globalnih koncerata Lajv Ejt, Bob Geldof, veruje da su ta okupljanja bila «puna nade i mogućnosti» za borbu protiv svetskog siromaštva, posebno u Africi. Procenjuje se da je preko 3 milijarde ljudi pratilo nastupe više od 150 najpoznatijih muzičara i grupa koji su učestvovali u seriji Lajv Ejt koncerata, koji su održani u 9 svetskih gradova – Tokiju, Moskvi, Berlinu, Rimu, Johanesburgu, Parizu, Londonu, Filadelfiji i Torontu. Koncerti su organizovani uoč predstojećeg skupa takozvane Grupe 8, industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, sa ciljem da se utiče na lidere najbogatijih država da pomognu Africi. Očekuje se da će britanski premijer Toni Bler, tokom skupa koji treba da se održi u Škotskoj, izvršiti pritisak na ostale članove Grupe 8 da udvostruče iznos pomoći za Afriku, kao i da otpišu ogromna dugovanja koje zemlje afričkog kontinenta imaju prema finansijskim institucijama razvijenog sveta, pošto samo servisiranje tih dugova sprečava privredni razvoj velikog broja zemalja Afrike. Američki predsednik Džordž Buš, za sada, nije saglasan sa takvim planom.

XS
SM
MD
LG