Linkovi

Danas vam predstavljamo film WAR OF THE WORLDS


Dobitnik Oskara, reditelj Stiven Spilberg skinuo je prašinu sa jednog klasičnog dela naučne fantastike i obnovio ga kao grozničavi triler o invaziji iz svemira. Nešto zastrašujuće pojavilo se ispod ulica grada Nju Džerzija…i kada je izašlo na površinu počinju da se dogadjaju čak i strašnije stvari…

U ovom filmu Tom Kruz igra Reja Feriera , razvedenog oca koji sa svoje dvoje dece polazi na veseli vikend. Ali ubrzo se zabava pretvara u košmar, sa vanzemaljcima koji pustoše planetu. Adaptacija romana Ejč-dži Velsa, iz 1898. godine, pod nazivom « Rat svetova» , prvi put je pretvorena u film pre pedeset godina. Stiven Spilberg kaže kako u ovoj verziji nije hteo da bića iz svemira predstavi kao dobroćudna i prijateljski raspoložena, kao u njegovim filmovima

«Pomislio sam, zašto ne bih pokušao da napravim film kakav je napravio Ridli Skot kada je snimio prvi film iz serije «EILIEN» , koji je jedan od mojih najomiljenijih naučno- fantastičnih horor filmova. To je nešto što sam oduvek želeo da uradim. Želeo sam da snimim «RAT SVETOVA» još od kako sam pročitao knjigu, u vreme dok sam bio u koledžu. To je veliko delo literature 19. veka. To je bilo nešto što sam stvarno poštovao kada ga je prvi put snimio Džordž Pal 1953. godine, i ja sam samo želeo da snimim verziju koja je malo mračnija i bliža originalnom romanu».

Glumac Tim Robins kaže kako veruje da je večita privlačnost te priče u podsticanju straha medju gledaocima od neke preteće opasnosti.

«Mislim da je roman predstavljao upozorenje na opasnost od brzine kojom su se odvijale industralizacija i modernizacija. Ali svaka generacija ima svoje, drugačije strahove. Tridesetih godina, u vreme narastanja fašizma u Evropi, Orson Vels je adaptirao ovaj roman u radio dramu. Pedesetih godina, kada je snimljen prvi film, postojala je pretnja komunizma . Danas živimo u vremenima u kojima postoje drugačiji strahovi, zato pretpostavljam da će svaka generacija naći svoju interpretaciju ovog klasičnog romana».

Reditelj Spilberg kaže da su neke od scena uspaničene gomile koja trči tražeći spas, inspirisane televizijskim snimcima terorističkih napada na Ameriku 11. septembra 2001. godine.

«Ovaj film je sećanje na dogadjaje iz prošlosti i u njemu se mogu naći razne metafore. Želeo sam da on bude prizma, u čijim stranicama svako može da vidi sliku koju hoće ne ulazeći u neku veliku političku polemiku u drugom delu. Mislim da svakako postoji politički podtekst u nekim scenama strave, avanture i straha , ali sam zaista hteo da ga napravim dovoljno sugestivnim za svakoga da ima sopstveno mišljenje».

Decu Reja Feriera, lika koji tumači Tom Kruz, igraju Dakota Fening i Džastin Četvin. Zaprepašćujuće scene razaranja napravljene su pomoću kompjuterske tehnologije i snimateljskog umeća Januša Kaminskog. Muziku za film napisao je još jedan Spilbergov stalni saradnik Džon Vilijams. Upravo slušamo numeru pod nazivom Escape from the City

XS
SM
MD
LG