Linkovi

Pol Makartni i Bono otvorili Live 8 u londonskom Hajd parku s ciljem da se javnost upozori na siromaštvo u Africi


Centralni događaj u okviru globalnog muzičkog maratona koji se održava sa ciljem da se javnost upozori na siromaštvo u Africi i izvrši pritisak na lidere najmoćnijih zemalja sveta da urade nešto povodom toga na predstojećem Samitu grupe 8 u Škotskoj.

Oko 150 hiljada ljudi u Londonu gromoglasno je pozdravilo prvu rečenicu dvojice čuvenih izvođača, koji su koncert otvorili rečima: 'Bilo je to pre tačno 20 godina...' podsećajući na tadašnje Live Aid koncerte kojima su prikupljeni milioni dolara za gladne u Africi. Organizator i tadašnjih, ali i ovih današnjih događaja Bob Geldof obećao je najveći koncert u istoriji, a u ostvorenom pismu liderima grupe 8 naglasio da će predstojeći samit razočarati svet ukoliko ne donese bar još 25 milijardi dolara pomoći za Afriku.

Prvi koncert započeo je u Japanu, jedinoj azijskoj zemlji članici G8, gde Bjork i neki lokalni bendovi nisu privukli očekivano veliku pažnju. Bio je to ujedno i prvi živi nastup izvođačice sa Islanda u poslednje dve godine.

Usledio je početak koncerta u Johanesburgu, gde je na otvaranju bilo svega oko 500 ljudi, ali se očekuje da će do kraja dana i tamo biti nekoliko desetina hiljada. Nemačka grupa Die Toten Hosen otvorila je koncert u Berlinu, podsećajući prisutne da je pomoć Africi važnija od muzike... Do kraja dana, ljubitelji dobre muzike moći će da uživaju i pritom doprinesu jednom veoma važnom cilju i u Rimu, Parizu, Moskvi, Beriju kod Toronta i Filldelfiji, aočekuje se da će koncerte putem TV prenosa pratiti oko dve milijarde ljudi...

XS
SM
MD
LG