Linkovi

Sporenje oko virtuelnoga mača završilo se ubistvom jednog od učesnika


Četrdesetjednogodišnji stanovnik Šangaja Kju Čeng-vei, izbo je nožem i usmrtio Žua Čaojana, pošto su se posvađali zbog tioga što je Žu prodao virtuelni magični mač koji je prethodno pozajmio od Kjua. Dvojica Kineza igrala su internet igricu legenda Mira 3, u kojoj igrači - između ostalog - dijele svoje interenet fantazije. Veliki je broj igrača koji troše pravi novac da bi obezbijedili raritetne predmete kakvi su virtuelni magični mačevi ili oklopi za video igrice. U Kini, gdje živi jedna od najbrojnijih internet populacija na svijetu kompjuterske igrice mogu da donesu ozbiljnu zaradu, ali i ozbiljne probleme.

Stručnjak za internet igre Wang Yu Feng zna kako se pravi novac upotrebom interneta. On odlično poznaje on-line svijet u kojem virtuelno nasilje, konfliklti i osvajanja, donose vrijedne nagrade...

"U igri ovo se zove utrnuli prsten. Među 10 hiljada igrača samo je pet takvih prstenova. Svaki vrijedi oko 950 američkih dolara. Ovaj je prsten obnove i njegova vrijednost je oko 350 dolara", objašnjava Wang Yu Feng.

Sa više od 87 miliona internet korisnika, Kina ima drugu po veličini, takozvanu on line populaciju, odmah iza Sjedinjenih država. Internet igrice su vrlo popularne među milionima igrača... Za neke od njih, virtuelni svijet se odavno prožima sa realnim. Igrači će novac zarađen u realnom svijetu potrošiti u svijet koji postoji samo u komjuterskoj igrici. Wang Yu Feng kaže da se, i pored toga, što su kompjuterske igre virtuelne, u tom svijetu okreće mnogo novca. Baš kao i u pravom svijetu - tu su limuzine, kuće, zlatni satovi i - sve to je u igri, vaša imovina. Kada posjedujete vrijedne stvari, vaš ponos i zadovoljstvo su veći, kaže Feng. Neki igrači zadovoljstvo i ponos u konkretnom slučaju plaćaju izuzetno skupo.

"Dok god vam se dopada igrica, nastojanje da dođete u posjed vrijednih stvari i opreme traje i neki igrači na virtuelnu imovinu troše mnogo novaca", kaže Feng i ističe kako su neki njegovi prijatelji potrošili i do 6.000 dolara na virtelne predmete.

Internet igrice se igraju širom svijeta, ali je taj biznis u Kini poprimio vrlo ozbiljne razmjere

Dr Tao Ran je šef Pekinške klinike u kojoj se liječe internet ovisnici. Većina njegovih pacijenata su tinejdžeri i doktor Tao vjeruje da je zavisnost od interneta vrlo široko rasprostanjena. Dr Tao kaže da je zavisnost od interneta gora od problema sa drogom. Trenutno od te zavisnosti pati 2.5 miliona djece, kaže dr Tao. Internet aukcije kakav je veb sajt kompanije Ebay omogućava virtuelno tržište za virtuelnu imovinu - na kojem se kupuje i prodaje za pravi novac.

Ebay je, prema nekim izvještajima, 2003. godine, na ime kupo-ptrodaja virtuelnih predmeta inkasirao više od 9 miliona dolara. Profesor na fakultetu pravnih i političkih nauka u Pekingu Yijun Pi vjeruje da je diošlo vrijeme da se zakonom zaštiti virtuelna imovina. On smatra da se poslovanje na internetu mora regulisati zakonom. Trebalo bi prodiskutovati šta je vrijednost virtuelne imovine, da li ta vrijednost postoji i koja je razlika između stvarne i virtuelne imovine, kaže profesor Pi. Igre poput Legende Mira 3- nude igračima bjekstvo u svijet mašte - slobodu i udaljavanje od svakodnevnih problema. ALi ako želite da igrate, morate i da platite. Kada krenete u virtuelni svijet imaginacije - ne zaboravite novčanik.

XS
SM
MD
LG