Linkovi

25 ljudi poginulo u napadu bombaša samoubice na iračke snage bezbednosti


Predstavnik ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da su većina žrtava Iračani koji su želeli da se pridruže specijalnoj policijskoj jedinici. U napadu je ranjeno još 20 ljudi. Iračke snage bezbednosti često su mete napada jer ih pobunjenici optužuju za kolaboraciju sa američkim vojnicima. Za to vreme, irački ambasador u UN optužio je američke marince da su ubili njegovog 21-godišnjeg rodjaka. Ambasador Samir Sumaidaj je rekao da su marinci pretraživali kuću njegovog rodjaka, i da je u toku pretrage došlo do pucnjave. Kada su marinci otišli, mladić, inače student, pronadjen je mrtav u kući. Američka vojska saopštila je da je u toku istraga tog incidenta.

Militantna islamska grupa «Šerijat» u južnoj ruskoj republici Dagestanu preuzela je odgovornost za jučerašnji napad u kome je poginulo 11 ruskih vojnika a više od 20 je ranjeno. Saopštenje te organizacije objavljeno je na veb sajtu čečenskih separatista, i u njemu se najavljuje da će se njihove operacije proširiti i na Moskvu. Bomba je eksplodirala u Mahačkali, glavnom gradu Dagestana, u trenutku kada je tuda prolazio kamion koji je prevozio pripadnike ministarstva unutrašnjih poslova. U Dagestanu, koji se graniči sa Čečenijom, nedavno je povećan broj napada na pripadnike policije, vojske i druge zvaničnike. Veruje se da su za napade odgovorni lokalni pobunjenici kao i nasilje koje se «preliva» iz Čečenije gde se separatisti protekle decenije bore protiv ruskih snaga.

Više od stotinu hiljada ljudi, obučenih u belo, učestvovalo je u protestnom maršu a zatim formiralo ljudski lanac oko škotskog srednjevekovnog grada Edinburga, zahtevajući od svetskih lidera koji sledeće nedelje učestvuju na samitu Grupe 8 u obližnjem izletištu Glenigls, da preduzmu korake u borbi protiv siromaštva u Africi. U veseloj atmosferi, demonstranti su nosili zviždaljke, transparente i balone bele boje koja je simbol kampanje protiv siromaštva. Marš pod sloganom «Neka siromaštvo postane prošlost» organizovan je u isto vreme kada i rok koncerti Live 8 koji se održavaju širom sveta. Demonstranti traže da bogate zemlje otpišu dug afričkim državama, povećaju pomoć siromašnim nacijama i uklone trgovinske barijere koje blokiraju uvoz afričkih proizvoda. Samit lidera sedam vodećih industrijalizovanih zemalja i Rusije počinje sredu.

Slavni soul pevač Luter Vandros preminuo je u 54. godini života u bolnici u Nju Džersiju. Njegovo zdrastveno stanje bilo je teško otkako je 2003. godine pretrpeo moždani udar. Luter Vandros smatra se jednim od vodećih pevača romantične muzike svoje generacije. Osvojio je brojne Gremi nagrade i prodao više od 20 miliona albuma otkako je početkom 1980-ih započeo solo karijeru. Vandros je prestao da se pojavljuje u javnosti pre dve godine, ali je album koji je objavio posle pretpljenog moždanog udara, «Dance with my father» postigao veliki uspeh kod kritike i publike.

XS
SM
MD
LG