Linkovi

Srebrenica glavni medijski događaj u Srbiji prethodnog meseca


Debata o toj temi se nastavlja, pa je tako potpredsednik Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio da će vojvođanska Vlada usvojiti deklaraciju o Srebrenici u kojoj će nedvosmisleno osuditi zločin nad Muslimanima u julu 1995. godine. Demokratska stranka ima jasan stav da se u Srebrenici desio veliki zločin koji je postao simbol stradanja u savremenom svetu, rekao je Petrović i dodao da je taj zločin trebalo da osudi i Skupština Srbije ali to nije učinila jer nije bilo politički razumnog ponašanja.

A prema izveštaju Saveta za štampu beogradskog Medija centra, Srebrenica je u junu bila dominantna tema srpskih medija. Specijalni izvestilac Saveta Hari Štajner smatra da je izveštavanje o ovom zločinu koji se dogodio pre deset godina značajno promenilo mišljenja mnogih ljudi u Srbiji.

Promene u odnosu srpske javnosti i zvaničnika vlasti prema prošlosti i ratnim zločinima značajno su popravile i odnos međunarodne zajednice, a naročito Sjedinjenih Američkih Država prema Srbiji. Nedavne trgovinske olakšice koje je srpskoj privredi odobrio američki predsednik Džordž Buš značajno će doprineti ekonomskom napretku. Srpski premijer Vojislav Koštunica izjavio je prilikom otvaranja novog pogona u livnici "Cimos" u Kikindi da su Srbiji najpotrebnija nova radna mesta, a ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić rekao je da su posle odluke predsednika Buša mnoge američke kompanije najavile da će investirati u Srbiju.

XS
SM
MD
LG