Linkovi

Vebsajt nedelje: Monterej Bej u Kaliforniji


U rubrici «vebsajt nedelje» predstavljamo vam jednu Internet adresu koja vam pruža mogućnost da istražujete čuda okeana sedeći za vašim kompjuterom.

Tu vam priliku pruža akvarijum Monterej Bej u Kaliforniji a potrebno je da odete na njihov veb sajt www.montereybayaquarium.org. Ovu veb adresu možete naći i na našem veb sajtu – www.glasamerike.net

Jedan od kvaliteta ovog sajta je emitovanje živih snimaka najpopularnijih egzibita u akvarijumu Monterej Beja preko veb kamera. Direktor veb sajta je Džejn Kros.

«Zbog živog prenosa putem veb kamera svako na svetu može da uživa u lepotama okeanskog sveta a da ne mora da bude blizu okeana ili bude u prilici da zaista poseti naš akvarijum».

Na sajtu možete videti ajkule, kornjače, pingvine i razne vrste ptica. Takodje možete da dobijete virtuelni uvid u ono što se dešava «iza kulisa» u tom akvarijumu.

«Takodje emitujemo snimke pripremanja hrane za različite životinje što je pravi poduhvat – od šejkova od planktona do takoa za kornjače. Time dobijate jednu dodatnu sliku akvarijuma koji ne možete dobiti u toku stvarne posete.»

Samo da ponovimo – reč je o meksičkoj hrani koja se pravi ZA kornjače, a ne OD njih. Posle uživanja u snimcima veb kamera, možete da naučite nešto više o onome što ste videli.

«U našem akvarijumu je oko 200 životinja iz okeana ili priobalnih područja i kada izaberete neku od tih životinja možete da pročitate kratak opis i vidite njihove fotografije, ali i pročitate neke zanimljive činjenice.»

Još jedan element vebsajta je «Seafood Watch», odnosno vodič kroz morsku hranu koji upućuje potrošače na podatke koje su vrste riba previše izložene ribolovu pa im preti izumiranje, ili čija su staništa ugrožena.

«Nastojimo da posetioce našeg akvarijuma kao i posetioce vebsajta snabdemo svim potrebnim podacima da bi mogli da donose lične odluke koje pomažu okeanima, kao što je izbor vrste morske hrane, ili metodi očuvanja životne sredine koje mogu da praktikuju u svojim domovima da bi pomogli svetu okeana».

Džejn Kros kaže da njen vebsajt mesečno poseti 700,000 čitalaca – od kojih su dve trećine Amerikanci a jedna trećina stranci, a zasluge za to pripisuje atraktivnim snimcima veb kamera.

Dakle, možete im se pridružiti ako kliknete na www.montereybayaquarium.org ili pogledate naš sajt www.glasamerike.net

XS
SM
MD
LG