Linkovi

Vesti iz ekonomije


Kamatne stope u SAD ponovo su porasle, potrošači su i dalje samouvereni u pogledu ekonomskih uslova, a u industriji poluprovodnika došlo je do još jedne zakonske parnice.

Kamate ponovo skočile

Zvaničnici Odbora za federalne rezerve ponovo su podigli ključnu kamatnu stopu za zajmove – svoje glavno oruže za kontrolu inflacije – ovog puta na 3,25 umesto dosadašnja 3 odsto. To je deveto uzastopno povećanje, a ono što zabrinjava jeste to što će uz nastavak umerenog rasta ekonomije, biznisi podizati cene, a radnici zahtevati veće plate, čime se stvara inflatorna spirala koju je teško kontrolisati.

Poverenje u ekonomiju

Prema novom izveštaju poslovne istraživačke grupe «Konferens bord», poverenje potrošača u američku ekonomiju ponovo je poraslo u junu i dostiglo najviši nivo u protekle tri godine. To ukazuje da će biznis i aktivnosti na tržištu rada nastaviti da napreduju tokom narednih meseci.

«Junajted» ponovo na gubitku

Rekordno visoke cene nafte okrivljuju se za još jedan gubitak «Junajted erlajnsa», druge najveće američke avio-kompanije. Matična kompanija «Junajteda» prijavila je neto gubitak od 93 miliona dolara u maju. Inače, «Junajted erlajns» nije ostvario profit već pet godina i pod zaštitom je suda za bankrotstvo već dve i po godine.

AMD tužio Intel

Kompanija «Advanced Micro-Devices», koja proizvodi čipove za kompjutere, tužila je Intel, čiji se čipovi nalaze u većini računara na svetu. A-M-D optužuje Intel da primorava kompanije da prave ekskluzivne ugovore sa njim, kako bi ih sprečio da posluju sa ostalim proizvođačima čipova. Intel pobija optužbe da je uradio išta protivzakonito, ali je Evropska komisija saopštila da sprovodi svoju istragu o tome.

XS
SM
MD
LG