Linkovi

Prva žena u Vrhovnom sudu odlazi u penziju


Članica Vrhovnog suda Sandra Dej Okonor pokrenula je - kako izgleda - žestoku političku borbu u Vašingtonu time što je najavila odlazak u penziju. Ona je kao prva žena postala član američkog Vrhovnog suda, a svojim odlaskom upražnjava mesto u tom telu u kojem već 11 godina nije bilo izmena u članstvu. Sedamdesetpetogidišnja Sandra Dej Okonor uputila je predsedniku Bušu jednostavnu poruku: da joj je bila čast što je 24 godine služila u Vrhovnom sudu i da u penziju odlazi nadahnuta velikim poštovanjem prema sudu i njegovoj ulozi u tumačenju ustava.

Predsednik Buš je sa svoje strane odao priznanje Okonorovoj za njen doprinos i rekao da će vrlo skoro izvršiti svoju ustavnu dužnost i predložiti novog kandidata za Vrhovni sud. Biće to prvi kandidat koga će za najviše pravosudno telo Amerike imenovati predsednik Buš koji se nada da će upražnjeno mesto biti popunjeno do sledećeg zasedanja suda početkom oktobra. Prema rečima Džordža Buša, on će se konsultovati sa senatorima iz obe stranke, a vodja republikanske većine, senator Bil Frist obećava brzu akciju.

“Bila je uzor svim Amerikancima i pokazala da se istrajnošću i marljivošću mogu prevazići svi izazovi -- ukljkučujući i činjenicu da je kao žena uspela u pozivu kojim dominiraju muškarci. Ona nikada nije posustala u svojoj rešenosti.”

Zbog velikih stranačkih podela u političkom establišmentu, a i u Vrhovnom sudu, proces potvrde kandidata će biti težak i možda potrajati nekoliko meseci. Opozicione Demokrate će vršiti pritisak da predsednik kandiduje sudiju umerenih gledišta naglašavajući da je Okonorova delovala kao sudija ”zlatne sredine.“ Za takvog kandidata se zalaže senator iz Masačusetsa, Edvard Kenedi.

“Apelujem na predsednika Buša da se posavetuje sa senatom o kandidatu za člana najvišeg pravosudnog tela zemlje, i da predloži nekoga čiji rad pokazuje da zagovara načela u skladu sa idealima SAD.”

Sudiju Okonor je 1981. godine za člana Vrhovnog suda nominovao predsednik Ronald Regan -- republikanac. Medjutim ona je svojim stavovima o pravu žena na prekid trudnoće i ograničenju smrtne kazne često izazivala pohvale liberalnih grupa. S druge strane, konzervativci su ponekad izražavali razočarenje njenim gledištima ali su joj to oprostili kada se pridružila konzervativnijim članovima Vrhovnog suda u odluci da se prekine prebrojavanje glasova u državi Floridi posle spornih predsedičkih izbora. Time se spor izmedju Džordža Buša i Ala Gora završio u Bušovu korist. Okonorova je takodje imala tendenciju da pravima država daje prednost u odnosu na saveznu vladu, i zagovarala je veća ovlašćenja policije u istražnom postupku. U jednom TV intervjuu istakla je da je najviše ponosna činjenicom što je kao prva žena postala član Vrhovnog suda.

“Važno je da javnost vidi da su žene zastupljene na visokim položajima i da ovo više nije, kao nekada, samo muška vlast.”

Saopštenje da odlazi u penziju iznenadilo je mnoge koji su očekivali da predsednik Vrhovnog suda, Vilijam Renkvist, bude taj koji se povlači jer boluje od raka. On je prošle nedelje predsedavao završnom sednicom i nije pružio nikakve indikacije da se sprema u penziju.

XS
SM
MD
LG