Linkovi

Ljajić: Vlasti u Beogradu napravile značajan progres u saradnji sa Tribunalom


Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom izjavio je da su u odluci Haškog tribunala da ne ustupi suđenje vukovarskoj trojci ni Zagrebu ni Beogradu prevagnuli politički razlozi nad pravnim. Ljajić je rekao da je Beograd nesumnjivo očekivao da suđenje bude ustupljeno Srbiji i Crnoj Gori, ali je dodao da je ta loša odluka mogla da bude i gora da je slučaj ustupljen Hrvatskoj. Govoreći o daljoj saradnji sa Haškim sudom, Ljajić je rekao da su vlasti u Beogradu napravile značajan progres u saradnji sa Tribunalom i izrazio uverenje da će izručiti i haškog optuženika generala Ratka Mladića :

"Zato je bitno da se svi odgovorno ponašamo jer je najvažnije da se taj posao završi što podrazumeva saradnju svih bezbednosnih struktura u zemlji i regionu i saradnju sa međunarodnom zajednicom, rekao je Rasim Ljajić.

Ambasador Velike Britanije u Beogradu Dejvid Gauen izjavio je povodom početka britanskog predsedavanja Evropskom unijom, da se ulazi u novu fazu odnosa Unije i Srbije i Crne Gore a da se kao jedno od najvažnijih pitanja u tim odnosima i dalje ističe puna saradnju sa Haškim tribunalom.

Kao značajan element suočavanja s prošlošću i poboljšanja odnosa u budućnosti ističe se saradnje zemalja regiona u otkrivanju i kažnjavanju ratnih zločina. Tome će doprineti i Sporazum o saradnji u otkrivanju i procesuiranju počinilaca ratnih zločina koji su u Beogradu potpisali srpski državni tužilac Slobodan Janković i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i glavni tužilac Bosne i Hercegovine Marinko Jurčević. Efekat ovog sporazuma će se po oceni Jurčevića najjasnije videti na predstojećem procesu za slučaj Zvornik :

U Bosni i Hercegovini desio se težak zločin, tamo su dokazi, a izvršioci zločina su i u Hrvatskoj i u Srbiji i Crnoj Gori, a najgora je varijanta da se ne proceuiraju počinioci ratnih zločina, rekao je Jurčević.

XS
SM
MD
LG