Linkovi

Đukanović: Referendum o crnogorskoj nezavisnosti najkasnije do aprila 2006.godine


U Crnoj Gori se danas ne pridaje previše značaja stavu potpredsjednika srpske vlade Miroljuba Labusa izrečenom u Briselu da bi pregovori o asocijaciji i stabilizaciji Srbije i Crne Gore sa Evropskom unijom mogli bi biti završeni za devet mjeseci, ukoliko se za to vrijeme ne bude postavljalo pitanje crnogorskog referenduma Crnogorski premijer Milo Đukanović bio je izričit da će referendum o crnogorskoj nezavisnosti, nakon što se u februaru naredne godine steknu uslovi za njegovo raspisivanje, biti održan najkasnije do aprila 2006.godine. Takav stav zagovaraju i ostali čelnici vlasti, a visoki funkcioner DPS-a Miodrag Vuković Labusov predlog označio je kao besmislicu.

Crnogorski ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije Gordana Đurović koja je prisustvovala razgovorima u Briselu, negirala je danas da je tokom razgovora sa evropskim zvaničnicima bilo riječi o odlaganju crnogorskog referenduma.

“Ideja o moratorijumu na referendum je potpuno neosnovana i nije bila zastupljena na sastancima. Referendum je prema Ustavnoj povelji demokratsko pravo država članica, koje mogu da organizuju tri godine nakon februara 2003. godine i Crna Gora će to pravo iskoristiti”, rekla je Đurović.

Ona je kazala da najave odlaganja referenduma uopšte nisu jedinstven stav niti utvrđena politika Evropske unije i istakla da se na sastancima najviše govorilo o pripremama za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju. Đurović tvrdi da je činjenica da se taj proces ne može tehnički pripremiti i početi 5. oktobra, već krajem novembra ili čak i kasnije.

"U svakom slučaju, proces pregovaranja će trajati i poslije referenduma, što obavezuje Evropsku komisiju i Rena da razmišlja i o mogućnosti podjele sporazuma u dva odvojena, ako Crna Gora u međuvremenu postane nezavisna”, istakla je ona.

A Glavni odbor Socijalističke narodne partije ocijenio je danas da vladajuća crnogorska koalicija nastavlja sa otvorenom, jednostranom referendumskom kampanjom, čime, kako tvrde, zaoštrava ionako složene političke prilike u zemlji. Na sjednici GO ponovljen je stav SNP-a da je referendum u Crnoj Gori nepotreban i da su 2005. i 2006. godine evropskih integracija, kao i redovnih parlamentranih i lokalnih izbora.

XS
SM
MD
LG