Linkovi

Miroljub Labus: Potreban dogovor o odlaganju referenduma


Iako još treba čekati do septembra, kada će biti završena i usvojena platforma SCG za pregovore sa EU, već sada je jasna ključna stavka te agende - planirani ulazak državne zajednice u Uniju 2012. godine. Medjutim, do toga treba iskazati volju pokazati savršenu pipremljenost za pregovore, poručio je danas potredsednik Vlade Srbije, Miroljub Labus, zaključujući dvodnevnu posetu Briselu. On upozorava da će celi plan biti doveden u pitanje ukoliko se realizuje referendum u Crnoj Gori - on zato taži jednogodišnji moratorijum, koji bi otvorio prostor nesmetanom toku "ubrzanih" pregovora sa Briselom.

Ukoliko se Beograd i Podgorica dogovore o "nesmetanom toku" pregovora sa EU, te dobro pripreme, sami pregovori, čiji početka je planiran za 5. oktobar, bi se mogli okončati već za devet meseci, poručio je danas potredsednik srpske vlade, Miroljub Labus, nakon serije razgovora na najznačajnijim briselskim adresama:

Labus: Po mnogo čemu ovaj rok od devet meseci zavisi od dobrih priprema. Ako se mi složimo da u roku od devet meseci nećemo da postavljamo pitanje referenduma, onda je devet meseci razuman rok. Mislim, razuman u smislu rekorda, ali rekordi se postižu i ja ne vidim tu neki poseban problem. Ali, ako ne postignemo dogovor, onda, očigledno, taj posao za devet meseci ne može da se završi. To je onda druga priča.

Labus naglašava da će u slučaju održavanja referenduma i Srbija doći u nezavidnu situaciju:

Labus: Mislim da je to sada domaći zadatak za političare u Srbiji i Crnoj Gori, koji moraju da reše u toku leta i to je taj dio naše pripreme za brzo započinjanje pregovora. Ako mi taj deo obavimo kao što treba da se obavi, onda su šanse da se 5. oktobra kaže "da", daleko veće. Da se ne zavaravamo - i sa stanovišta procedure u EU da se stigne do pregovora, biće teško i u Briselu, ali oni to hoće ako vide dobru volju i želju i sa naše strane. Ako to ne postoji, to neće biti tako.

Tehnički, postoji mogućnost da pregovori EU započeti sa državnom zajednicom, završe sa dve odvojene države:

Labus: Takva tehnička mogućnost postoji, ali ona nije moguća u okviru devet meseci. Sasvim je sigurno da će tada biti pre devedeset devet meseci. Rok će, dakle, biti mnogo duži ali je to na nama da odlučimo - i mi u Srbiji i u Crnoj Gori moramo tu političku odluku da donesemo do kraja septembra. To je i jedan od razloga zašto uskoro u Beograd dolazi Solana, da svi zajedno o tome razgovaramo.

Konkretno, potpredsednik srpske vlade upozorava da početak pregovora državne zajednice sa EU o obliku Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zavisi od odgadjanja referenduma u Crnoj Gori : "Da li ćemo započeti pregovore 5. oktobra zavisi od nas da li ćemo da napravimo moratorijum na referendum za godinu dana ili ne".

XS
SM
MD
LG