Linkovi

Bundestag izglasao nepoverenje kancelaru Gerhardu Šrederu


Nemački savezni parlament danas je izglasao nepoverenje saveznom kancelaru Gerhardu Šrederu čime je otvorena mogućnost za raspuštanje Bundestaga i raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora. Na zahtev kancelara da se glasa o poverenju glasalo je 595 poslanika. Protiv je bilo 296 poslanika, 151 je bio za poverenje Šrederu, dok se 148 poslanika uzdržalo od glasanja.

U govoru koji je prethodio glasanju, Šreder je svoj zahtev obrazložio procenom da njegova vlada "više nije u dovoljnoj meri sposobna da deluje". Kancelar je podsetio na započete reforme i naveo da je za njihovo nastavljanje "nužna legitimacija kroz nove zbore". Iz Bundestaga će Šreder otići kod predsednika države Horsta Kelera i predati mu formalan zahtev za raspuštanje parlamenta. Taj korak Keler potom mora da preduzme u roku od 21 dana, a vanredni izbori onda moraju da se održe najkasnije za 60 dana. Ukoliko se ne pojave ustavno-pravne prepreke, prevremeni savezni parlamentarni izbori za 16. saziv Bundestaga najverovatnije će biti održani 18. septembra.

Više poslanika najavilo je žalbe Saveznom ustavnom sudu, smatrajući da je procedura za koju se odlučio Šreder protivna zakonima zemlje. Do sada su samo u dva navrata nemački kancelari tražili da se glasa o poverenju da bi na taj način praktično iznudili prevremene izbore. Šreder je danas u Bundestagu ošto napao opoziciju, pre svega zato što je u gornjem domu parlamenta, Bundesratu, u kojem ima većinu, uporno blokirala vladinu politiku. Ocenio je da je konzervativna opozicija, "opsednuta željom za vlašću", zaboravila na političke kompromise i odgovornost prema zemlju.

Kancelar je kritikovao i stanje u vladajućoj koaliciji socijaldemokrata i zelenih, odnosno u svojoj Socijaldemokratskoj partiji Nemačke (SPD). Naveo je da u koalicji i u SPD više nema "stalno i neograničeno poverenje", te da je u poslednje vreme bilo sve više kritičnih mišljenja o unutrašnjoj i o spoljnoj i bezbednosnoj politici.

Najnovija ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je više od 70 odsto nemačkih gradjana za nove parlamentarne izbore. Konzervativna opozicija, koju čine Hrišćansko-demokratska unija i manja bavarska Hrišćansko-socijalna unija u ispitivanjima javnog mnjenja trenutno ubedljivo vodi sa 47 odsto glasova. Socijaldemokrate bi osvojile tek 26 procenata, a manji koalicioni partner u Šrederovoj vladi, Savez 90/Zeleni šefa diplomatije Joške Fišera dobio bi oko sedam odsto.

XS
SM
MD
LG