Linkovi

Kremlj saopštio da će 2006. godina zvanično biti imenovana godinom Rusije u Kini


Ruski predsednik Vladimnir Putin pozdravio je kineskog predsednika Hu Djintaoa koji je doputovao u četvorodnevnu zvaničnu posetu Moskvi. Dopisnik Glasa Amerike Liza Mek Adams izveštava iz ruske prestonice da se očekuje da će dvojica lidera razgovarati o jačanju bilateralnih odnosa , posebno u oblastima energije i trgovine. Dan pre nego što je predsednik Putin primio kineskog predsednika Djintaoa, Kremlj je saopštio da će 2006. godina zvanično biti imenovana godinom Rusije u Kini, dok će naredna biti godina Kine u Rusiji.

Rastuće osećanje podudarnosti izmedju dva suseda nije promaklo analitičarima. Mnogi su ocenili da , dok ovonedeljni razgovori neće najverovatnije voditi prema bilo kom stvarnom razrešenju, biće to veliki korak ka stvaranju, kako zvaničnici sa obe strane nazivaju, novih odnosa. Ključ za te odnose je bilateralna trgovina. Ona je iznosila 21 milijardu dolara prošle godine i ruski vladini zvaničnici predvidjaju da bi trgovinska razmena mogla da se utrostruči u narednih pet godina. Medjutim mnogo će zavisiti od toga da li će Rusija odobriti Kini pristup budućim projektima za naftu i gas, uključujući dugo planiranu izgradnju Trans-sibirskog naftovoda preko teritorije Japana. Do sada, Rusija je jedino obećala da će povećati isporuke nafte Kini železnicom u količini od 11 miliona tona ove godine.

Vasilij Mikejev je zamenik direktora Instituta za dalekoistočne studije u Moskvi. On je rekao da će, uz nameru oba lidera da poboljšaju pozicije svojih zemalja u svetskoj trgovinskoj areni, oni takodje morati da se pokrenu unapred i u političkoj sferi. I ovde je , kaže Mikejev, Rusija ta koja je posebno izazvana.

«Postoje dva pristupa rusko-kineskim odnosima. Prvi pristup vidi Kinu kao partnera u suzbijanju američke ekspanzije , kako ljudi ovde vole da kažu. Ja to zovem zastarelim pristupom. Drugi pristup rusko-kineskim odnosima baziran je na ideji predsednika Putina koju je on predstavio 2002. Ideja je bila da se stvori bilateralna saradnja izmedju Rusije, Kine i Sjedinjenih Država u cilju rešavanja globalnih i regionalnih političkih pitanja».

Mikejev kaže da borba izmedju ova dva pristupa blokira ono, što bi ,kako je rekao mogao da bude stvarni progres u afirmisanju rusko-kineskih stavova na svetskoj političkoj sceni. Obojica lidera su izrazila žaljenje zbog propasti Sovjetskog Saveza , i da sada svoje odnose baziraju na potrazi za novim putevima saradnje u odnosu na dramatične promene , možda sada više nego tada u centralnoj Aziji. Predsednik Hu Djintao boravio je prošle nedelje u Kazahstanu na sastanku Šangajske organizacije za saradnju , reginalne grupe za bezbednost koju čine Rusija, Kina, Uzbekistan, Kirgistan, Kazahstan i Tadžikistan. Ruski i kineski lideri nakon ovog, sastaće se ponovo na samitu G-8 u Škotskoj.

XS
SM
MD
LG