Linkovi

Britanija želi da vidi Tursku u Evropskoj uniji


Britanija je snažno podržala zahtev Turske da se pridruži EU, uprkos zabrinutosti nekih drugih članica EU oko prijema te muslimanske zemlje u evropski blok. Sekretar za inostrane poslove Džek Stro osvrnuo se na to pitanje uoči britanskog preuzimanja predsedavanja nad EU. Govoreći u britanskom parlamentu, Džek Stro izneo je osnove britanske politike kada je reč o prijemu Turske u EU.

«Članstvo Turske u EU je kontroverzno pitanje za javno mnjenje u nekim delovima Evrope, ali britanska vlada i dalje snažno podržava tursko pridruživanje Uniji.»

Britanski sekretar za spoljne odnose rekao je da bi prijem Turske u EU bio pozitivan pomak za obe strane.

«I EU i sama Turska mogu da imaju velike koristi od demokratske i prosperitetne Turske sa uporištem u Evropi, što bi bio primer da je Islam kompatibilan sa vrednostima liberalne demokratije koja čini temelje EU.»

Evropska komisija odredila je 3. oktobar za datum početka pregovora o pridruživanju Turske. Britanija će narednih šest meseci, počevši od 1. jula, predsedavati EU. Njeno preuzimanje rotirajućeg predsedništva dešava se u vreme neizvesnosti u pogledu evropske budućnosti posle referenduma u Francuskoj i Holandiji na kojima je odbačen novi evropski Ustav. Za to vreme, u delovima evropskog kontinenta postoji otvoreni otpor turskom pridruživanju Uniji, jer se tvrdi da Turska nije prigrlila evropske društvene i političke vrednosti. Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo založio se za otvorenu debatu unutar EU o prijemu Turske. Barozo će o tom pitanju verovatno dodatno razgovarati na sutrašnjem sastanku sa britanskim premijerom Tonijem Blerom u Londonu.

XS
SM
MD
LG