Linkovi

Majkl Polt: Odluka predsednika SAD zasnovana isključivo na ekonomskim razlozima


Američki ambasador u Beogradu Majkl Polt izjavio je da je odluka predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džordža Buša o dodeljivanju trgovinskih preferencijala Srbiji i Crnoj Gori zasnovana isključivo na ekonomskim razlozima. Sjedinjene Države su to učinile kako bi pomogle narodu Srbije u poboljšanju celokupne ekonomske situacije i prosperiteta u zemlji, rekao je ambasador Polt i dodao da će najviše koristi od ove odluke imati proizvođači voća i povrća, proizvođači bakra, sirovina i polufabrikata. Poslovna zajednica i zvaničnici vlasti u Srbiji odmah su pozdravili ovu odluku kao veoma važnu za ekonomsku budućnost zemlje.

Predsednik državne zajednice Svetozar Marović uputio je pismo zahvalnosti američkom predsedniku Džordžu Bušu povodom dodeljivanja trgovinskih preferencijala Srbiji i Crnoj Gorijer se time stvaraju pretpostavke za značajno unapređenje trgovinske saradnje dve zemlje.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da dobijanje preferencijala ima veliki ekonomski i politički značaj za Srbiju, a srpski premijer Vojislav Koštunica smatra da će ta odluka značajno doprineti ukupnom jačanju domaće ekonomije.

Ministar privrede Predrag Bubalo izjavio je da vraćanje preferencijala Srbiji ima i simboličko značenje, jer je tako uklonjena i poslednji deo embarga koji je Srbiji uveden u vreme režima Slobodana Miloševića i da ona predstavlja možda najznačajniji dan za vladu premijera Koštunice jer se daje prohodnost za jednu ogromnu listu od 4.600 proizvoda a lista je veoma važna jer najveći izvoz koji smo imali u Sjedinjene Američke Države bile su upravo robe sa te liste, rekao je ministar Bubalo.

Od zainteresovanih firmi prva je ragovala pirotska fabrika guma "Tigar" čiji je jedan od menadžera Đorđe Džunić pozdravio dodelu američku odluku o dodeli trgovinskih povlastica i najavio povratak te kompanije na američko tržište gde je do uvođenja sankcija pre 13 godina zarađivala desetine miliona dolara godišnje.

XS
SM
MD
LG