Linkovi

Ispitivanja javnog mnjenja ukazuju na opadanje podrške američkom angažovanju u Iraku


Politički analitičari i istoričari navode da je mišljenje javnosti veoma teško preokrenuti. U svom govoru, predsednik je nastojao da ohrabri Amerikance, koji su po svemu sudeći sve zabrinutiji zbog svakodnevnih prizora nasilja u Iraku.

“Znam da Amerikanci zbog ovog nasilja postavljaju pitanje da li je Irak vredan žrtava? Jeste vredan, zato što je od ključne važnosti za bezbednost naše zemlje”.

Po rečima američkog predsednika, Irak je glavni front u ratu protiv terorizma, a teroristi mogu da pobede jedino ukoliko Amerikanci zaborave na pouke izvučene od iz terorističkih napada 11. septembra 2001. Veliki broj opozicionih demokrata izražava podršku misiji u Iraku, ali traže od predsednika da uputi dodatne trupe za borbu protiv pobunjeika i da ubrza obuku novih iračkih snaga bezbednosti. Demokratski senator iz Delavera, Džo Bajden, učestvovao je u jednom televizijskom programu:

“Moramo pobediti. Predsednik mora da promenu svoj kurs. Mora da angažuje još ljudi. Mora da obezbedi brže formiranje iračkih snaga i oficirskog kadra. To tek počinje da se ostvaruje i mi uveliko kasnimo”.

I pojedini članovi predsednikove Republikanske stranke izrazili su nedavno zabrinutost zbog Iraka, dok ankete pokazuju da u javnosti opada podrška američkom angažovanju u toj zemlji. Republikanski senator iz Teksasa Kej Bejli Hačinson, izrazila je nadu da je predsednik svojim govorom umirio Amerikance.

“Mi smo na pragu da počnemo da pokazujemo ljudima na Bliskom Istoku da je samostalno upravljanje zemljom dostupno svima.”

Međutim, po oceni analitičara i istoričara, predsednicima je po pravilu veoma teško da izmene javno mnjenje, posebno u sitaucijama dok traje rat. Po rečima politikologa sa Univerziteta države Virdžinije, Lerija Sabata, predsednikov zadatak nije nimalo lak.

“Predsednik je suočen sa teškim poslom. On mora da promeni kurs tog glomaznog broda javnog mnjenja u prostoru koji je veoma ograničen.”

Po rečima profesora političkih nauka na Univerzitetu države Ohajo, Džona Malera, predsednikov poziv na strpljivost biće teško ostvariti u okolnostima u kojima mediji prenose svakodnevne prizore nasilja u Iraku.

“Predsednicima često nije polazilo za rukom da menjaju javno mnjenje u bilo kojem smeru. To se postiže akcijom, a ne retorikom. Ljude sve više zabrinjava stvarnost u Iraku”.

S obzirom na to koliko je teško menjati javno mnjenje, predsednik Buš će morati da istrajava u Iraku bez podrške američke javnosti, smatra ugledni predsednički biograf Majkl Bešlos.

“Mislim da kratkoročno predsednik treba da nastoji da pridobije podršku javnosti i da se teši činjenicom da će kroz 30 godina istoričari ocenjivati njegov mandat iz sasvim drugačije perspektive. Buš često izjavljuje da on više brine o tome da li će Amerikanci kroz tri decenije smatrati da je angažovanje u Iraku bila ispravna stvar”.

Iako je nekoliko najnovijih anketa javnog mnjenja ukazalo na sve manju podršku predsednikovoj politici prema Iraku, ista ispitivanja pokazuju da većina Amerikanaca podržava predsednika u ratu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG