Linkovi

Pobunjenici u Avganistanu oborili američki helikopter


Američki vojni portparol u Avganistganu, pukovnik Džim Jonts, rekao je da je helikopter učestvovao u operacijama protiv Al Kaide i talibanskih pobunjenika u planinama zapadno od provinsijkog glavnog grada Asadabada. Sudbina 17 vojnika koji su bili u helikopteru za sada nije poznata. Talibanski pobunjenici su, u međuvremenu, edijima dostavili snimak na kojem se vidi da su oni oborili helikopter.

U Iraku sahranjen šiitski političar Dari al-Fajed

Hiljade Iračana okupile su se na sahrani šiitskog zakonodavca Darija al-Fajeda, koji je juče ubijen u Bagdadu. U napadu je poginuo njegov sin i trojica tjelohranitelja. Hiljade Iračana prošle su u mimohodu Rašidijom, 30 kilometara udaljenom od prijestonice, odajući poštu već drugom ubijenom šiitskom parlamentarcu. U Bagdadu bivši ministar za energetiku, koji tvrdi da predstavlja pobunjenike dostavio je listu zahtjeva američkim snagama u Iraku. Ajham al-Samari zatražio je polačenje američkih trupa u roku od jedne do tri godine i obustavljanje vojnih akcija protiv pobunjenika. Pored toga, zatražio je da se proces izgradnje iračke armije nastavi. Američki zvaničnici objavili su nedavno da razgovaraju sa predstavnicima pobunjenika, ali da u tim pregovorima nema napretka.

UN: Broj uživalaca droge u svijetu raste

UN su objavile da je vrijednost ilegalne trgovine narkoticima u 2003. godini bila veća od bruto domaćeg proizvoda čak 88 odsto država svijeta. U svom godišnjem izvješataju Kancelarija UN-a za borbu protiv kriminala i trgovine drogom procjenjuje vrijednost marihuane, kokaina, heroina i drugih ilegalnih opijata na približno 322 milijarde dolara godišnje – što je oko tri četrvtine bruto domaćeg proizvoda sub-saharske Afrike. U posljednjih 12 mjeseci oko 5 odsto svjetke populacije uživalo je drogu i broj narkomana se, zahvaljujući porastu proizvodnje i broja konzumenata marihuane širi. U izvještaju se dalje kaže da je 87 odsto svjetskog opijuma proizvedeno u Avganistanu, a da 97 odsto svjetske proizvodnjje kokaina stiže iz Kolumbije, Parua i Bolivije. U izvještaju se kaže i da se marihuna uzgaja širom svijeta.

Radikalni jevreji protestuju zbog povlačenja iz Pojasa Gaze

Desetine radikalnih jevrejskih demonstranata koji se protiv planu povlačenja iz Pojasa Gaze uhapšeno u policijskoj akciji koja je uslijedila nakon što su demonstranti blokirali neke od glavnih saobraćajnica prema Jerusalimu. U gušenju protesta učestvovalo je oko 6.000 policajaca koje je naređenjem ovlastio izraelski premijer Arijel Šaron. On je naredio snagama bezbjednosti da učine sve što je neophopdno da bi se spriječila blokada puteva i nemiri u zemlji. Šaron j rekao da neće dozvoliti da bande destabilizuju prilike u zemlji. Ranije danas, izraelski vojnici su prislino evakusiali jednu grupu jevrejskih naseljenika iz Pojasa Gaze uhapsili osmoro demonstranata. Vojnike su demonstranti gađali kamenjem. Do sada je izraelski državni tužilac Menahem Mazuz podigao oko 300 tužbi protiv demonstranata koji blokiraju saobraćaj i povlačenje iz Pojasa Gaze.

Izraelska avijacija bombardovala položaje Hezbolaha

Očevici tvrde da je izraelsko ratno vazduhoplovstvo bombardovalo jedno selo na jugu Libana, u odgovoru na na napad gerilaca Hezbolaha na izraelske pogranične vojne položaje, na tromeđi Libana, Sirije i jevrejske države. Izraelski radio je javio da je izraelska vojska u sukobu imala gubitaka, ali nisu objavljeni detalji. Izrael se iz južnog Libana povukao 2000., a konflikt u spornom pograničnom području u Šibi posljedica je teritorijalnog nesporazuma – Liban i Siija tvrde da se radi o teritoriji Libana, dok kartografi tvrde da je riječ o sirijskoj teritoriji koju je Izrael okupirao nakon rata 1967.

Evropska komisija objavila odluku o početku pregovora sa Ankarom

Evropska komisija je danas i formalno predložila pregovarački okvir za prijem Turske u EU. Saopteno je kako Brisel planira da pregovori počnu 3. oktobra, bez obzira na skepsu u jednom broju evropskih država u pogledu prijema Turske u punopravno člantvo. Početak pregovora ne znači da će Turska biti i definitivno primljena, saopšteno je u Komisije, jer vlasti u Ankari moraju prethodno ispuniti sve obaveze i standarde, što neće biti moguće prije 2014. Da bi pregovori zaista očeli u oktobru prijedlog moraju da prihvate sve države članice Unije.

Homoseksualni brakovi i u Kanadi

Donji dom kanadskog parlamenta, ozakonio je većinom glasova homoseksualne brakove. Zakon je predložila Liberalna stranka premijera Pola Martina koji je današnje glasanje okarakterisao kao korak naprijed u promociji ljudskih prava. Vjerske zajednice su kritikovale usvajanje zakona navodeći da će se njime ugroziti porodična tradicija. Zakon bi uskoro trebalo da potvrdi i kanadski Senat. Homoseksualne zajednice već su legalizovane u Belgiji, Holandiji Španiji i Argentini.

XS
SM
MD
LG