Linkovi

U rad Koordinacionog tela za jug Srbije uključili se i predstavnici Albanaca


Današnjom sednicom počela faza izgradnje trajnog mira, sigurnosti i tolerancije i stvaranja poverenja između Srba, Albanaca i Roma. Učestvujući u radu Koordinacionog tela predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica istakli su da će država učiniti sve da se teška ekonomska situacija na jugu Srbije popravi jer je to jedan od ključnih uslova za stabilnost. Tadić je izjavio da je uspostavljanje stabilnosti na jugu Srbije najuspešniji proces na području čitavog Balkana :

Izuzetno je važno da svako razume okolnosti u kojima živimo i zato sam dao podršku predstavnicima svih etničkih zajednica da participiraju u Koordinacionom telu kroz politički dijalog i u legitimnim institucijama traže konkretna rešenja, rekao je predsednik Tadić.

Premijer Koštunica ocenio je da će procesu unapređenja situacije na jugu Srbije doprineti reorganizacija Koordinacionog tela, ekonomski razvoj i unapređenje međunacionalnih odnosa i promena zakona o izboru narodnih poslanika kojim je omogućeno srazmerno predstavljanje svih nacionalnih zajednica u parlamentu.

Potpredsednik Koorinacionog tela Riza Halimi ocenio je da je situacija na jugu Srbije bolja nego što je bila i da je za postizanje još boljih rezultata neophodno stvoriti povoljnu političku klimu u kojoj je moguće eliminisati dosadašnje barijere i rešavati osetljive probleme iz svih oblasti.

Srpsko-albanski dijalog ali među novinarima vođen je i u Beogradua tema je bila mogućnosti saradnje i bolje informisanje javnosti. Jedan od organizatora direktor prištinskog društva "Majka Tereza" Zef Šalja rekao je da mediji mogu odigrati važnu ulogu u primeni standarda demokratskog društva na Kosovu i doprineti stvaranju uslova za povratak raseljenih. Učesnici dijaloga saglasili su se da mediji sa Kosova i iz Srbije treba da uspostave razne oblike saradnje kako bi građani bili bolje informisani o događajima u onoj drugoj sredini. Glavni urednik informativnog programa Radiotelevizije Kosova Afrodita Rušiti i glavni i odgovorni urednik beogradske Radiotelevizije B92 Veran Matić predložili su da se organizuje razmena programa i da se u Srbiji i na Kosovu uspostave punktovi za razmenu i slanje priloga.

XS
SM
MD
LG