Linkovi

Kopli: Zvanična pozicija Bušove administracije je i dalje da je Kosovo sastavni deo SCG


“Nerešen status Kosova svakako je problem za stabilnost i bezbednost regiona, ali nepravilno rešenje moglo bi biti još problematičnije” rekao je glavni urednik spoljnopolitčkog časopisa Difens and forin afers (Defense and Foreign Affairs) Gregori Kopli u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem. O stavu adminstracije predsednika Buša prema Kosovu, Kopli kaže...

Kopli: Zvanična pozicija Bušove administracije je i dalje da je Kosovo sastavni deo Srbije i Crne Gore. Medjutim, nezvanično, administracija i državni sekretarijat žele da se oslobode tog problema i spremni su da ubrzaju i isforsiraju rešenje koje možda ne bi imalo podršku pravne diplomatije ili obe strane -- Srba i kosovskih Albanaca. Vašington će usmeriti svoje akcije u pravcu onoga što zagovaraju javno mnjenje, mediji i novac koji troše lobisti koji podržavaju stav kosovskih Albanca -- a to je da Kosovo mora biti nezavisno ili toliko autonomno da je skoro nezavisno. Medjutim, čak i visoki stepen autnomije, koji bi garantovala medjunarodna zajednica, bio bi samo polazna tačka za sticanje nezavisnosti.

Glas Amerike: A da li bi održanje nerešenog statusa Kosova predstavljalo opasnost za stabilnost i bezbednost balkanskog regiona?

Kopli: Svakako da bi nerešen status Kosova predstavljao problem za stabilnost i bezbednost regiona, ali neprvilno rešenje moglo bi biti još problematičnije. Sada se u suštini razmatra jedna opcija sa naizgled dva alternativna ishoda: veoma visoki stepen autonomije koji bi se graničio sa nezavisnošću ili nezavisnost. Mislim da bi nezavisnost u velikoj meri doprinela još većem povezivanju i aktivnosti kriminalnih elemenata. Dakle, taj deo Balkana bi mogao da postane potpuno integrisana arena opreacija za krijumčare i islamiste.

XS
SM
MD
LG