Linkovi

Ešdaun: Deblokada nastavka evropskih inegracija ne zavisi od Brisela već od Banja Luke


Učestvujući na skupu visokih evropskih predstavnika u Briselu, lord Ešdaun je podsetio na nesmanjeni evropski interes za Balkan i Bosnu i Hercegovinu. Skup visokih predstavnika EU, bio je prilika da se još jednom razgovara o Zapadnom Balkanu, potvrdio je i visoki predstavnik u BiH, lord Ešdaun:

Ešdaun: Odbačena je svaka ideja o tome da su evropska vrata zatvorena- to je rezultat Solaninog ličnog zalaganja i stava koji deli i ostatak Unije. EU želi da joj se pridruži Balkan i svaku priliku koristi da to i naglasi. Medjutim, stanovnici balkanskih država su ti koji to približavanje trebaju da izvedu. Kada je reč o BiH, to znači- policijske reforme, pitanje javnog informativnog servisa smo, vjerujem, u najvećoj mjeri riješili, tako da ostaju policijske reforme. Ključna prepreka u tome je Republika Srpska, a mi taj problem moramo rešiti što je moguće pre.

Visoki predstavnik naglašava da u zaključenju policijijskih reformi nema vremena za gubljenje, ukoliko se želi "uhvatiti voz" početka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju:

Ešdaun: Ako je istina uveravanje premijera RS, da i on i RS žele napredak u policijskim reformama, mi taj proces moramo započeti što je pre moguće. Dozvolite da naglasim- vrata Evrope su otvorena, Evropa namerava da drži obećanje dato Balkanu i Bosni i Hercegovini. Jedino što taj progres može zaustaviti su policijske reforme, a oni koji stoje iza toga su lideri RS i SDS-a. Zato novi potezi trebaju doći ne od strane Brisela, već od strane Banja Luke.

Lord Ešdaun je tokom boravka u Briselu kratko komentarisao nedavnu najavu visokog predstavnika EU, Havijera Solane, da bi se uskoro mogle čuti "dobre vesti" vezane za hapšenje Karadžića i Mladića pre desetogodišnjice srebreničkog masakra:

Ešdaun: To je stvar sigurnosnih struktura države, ali ako bi oni bili sutra uhapšeni i odmah prebačeni u Hag, to za mene nije dovoljno brzo- to treba učiniti brzo, što je pre moguće.

XS
SM
MD
LG