Linkovi

Senat odobrio novi Zakon o energetici


Obuhvatnim zakonskim predlogom se promoviše širok izbor energetskih izvora - od nuklearne energije i prirodnog gasa, do uglja i vetra. On bi takođe trebalo da smanji potrošnju energije - pomoću poreskih olakšica za efikasnije uređaje i kuće i hibridne automobile, koji troše i benzin i električnu energiju. Zakonskim predlogom se predsednik upućuje na smanjenje američkih potreba za naftom za milion barela dnevno do 2015. Glavni pokrovitelj ovog zakonskog predloga je republikanski senator iz Nju Meksika, Pit Domeniči.

“Verujem da imamo predlog Zakona o energetici dostojan našeg doba.”

Kopredlagač je demokratski senator iz iste savezne države, Džef Bingeman.

“Zakonski predlog nas vodi ka boljoj energetskoj budućnosti. Pomoći će nam da proizvedemo više energije, pomoći će nam da konzervišemo više energije i efikasnije trošimo energiju.”

Ipak, senatori priznaju da bi ovaj zakon imao veoma mali trenutni uticaj na sve veće cene energetika, uključujući i naftu, koja je ove nedelje premašila rekordnih 60 dolara za barel. Sekretar za energetiku Sem Bodmen je bez obzira na to rekao da je glasanje u Senatu važan korak.

“Predstoji nam još dug put u pogledu uspostavljanja jednog energetskog programa koji će nam obezbediti onu vrstu sigurnosti koju naši građani zaslužuju.”

Prdsednik Buš je u Beloj kući izdao pismeno saopštenje u kojem navodi da bi ovaj zakon mogao da pomogne ubrzanje američkog ekonomskog rasta, rešavanjem temeljnih uzroka visokih cena energije i smanjenjem zavisnosti od stranih izvora. Međutim, zakonski predlog usvojen u Senatu treba da se usaglasi sa predlogom koji je ove godine usvojio Predstavnički dom, pre nego što se konačna verzija uputi predsedniku Bušu na potpisivanje.

Dva predloga se bitno razlikuju, pri čemu senatski naglašava važnost konzervacije energije i čistih tehnologija, u većoj meri nego što to čini predlog usvojen u Predstavničkom domu. Isto tako, senatskim zakonskim predlogom su obuhvaćene poreske olakšice i krediti za kompanije koje dobrovoljno smanje ispuštanje ugljen dioksida, što je odredba koja nije uneta u verziju Predstavničkog doma.

XS
SM
MD
LG