Linkovi

Predsjednik Buš pokušava da povrati podršku Amerikanaca za svoju politiku prema Iraku


Predsjednik Buš se, povodom godišnjice predaje suvereniteta prelaznoj iračkoj vladi, obratio naciji koja, sudeći po istraživanjima pokazuje sve manje razumijevanja za ogromnu ljudsku i materijalnu žrtvu predsjednikove politike u Iraku.

Govoreći pred više stotina američkih vojnika, stacioniranih u bazi Fort Breg, u Sjevernoj Karolini, predjednik se još jednom snažno usprotivio utvrđivanju roka za povlačenje trupa iz Iraka i zabrinutu naciju pozvao na strpljenje.

U govoru ( - ) koji su direktno prenosile sve vodeće američke TV mreže, predsjednik Buš je rekao da je misija Sjedninjenih država u Iraku jasna.

“Irak je bojno polje u ratu protiv terorizma. Mi lovimo teroriste. Pomažemo Iračanima da izgrade slobodnu državu koja nam je saveznik u ratu protiv terora i tako širimo slobodu u širem regionu Bliskog istoka”, rekao je predsjednik.

Njegovo obraćanje je dio kampanje Bijele kuće koja ima za cilj da povrati povjerenje javnosti. Anketa Vašington Posta ukazuje da 51 odsto stanovništva smatra da je rat u Iraku bio greška, dok svega 22 odsto ispitanih vjeruje da se intenzitet pobune smanjuje. Posljednje ispitivanje Vašington Posta i TV mreže ABC ukazuje da 56 odsto Amerikanaca ne podržava način na koji predsjednik vodi rat u Iraku.

Govoreći u Fort Bregu, Buš je izrazio razumijevanje za zabrinutost javnosti, rekavši kako i on takođe gleda užasavajuće slike samoubilačkih napada i drugih vidova nasilja u Iraku.

“Svaka slika je užasna i patnja je stvarna. Imajući sve to u vidu, znam da Amerikanci pitaju da li je sve to vrijedno naše žrtve. Ja kažem da jeste, jer slobodu u Iraku ugrožava neprijatelj koji ne poštuje ljudski život, koji je zaslijepljen mržnjom i koji vodi rat bez pravila i bez morala”, rekao je Buš ističući kako se pobunjenici u Iraku bore pod istom zastavom sa teroristima koji su odgovorni za teroristički napad na SAD 11. septembra 2001.

"Jedini način da naš neprijatelj pobijedi je da zaboravimo lekcije od 11. septembra... ako Iračane prepustimo ljudima poput Zarkavija... i ako budućnost Bliskog istoka prepustimo ljudima onima poput Bin Ladena”.

Predsjednik se takođe ponovo snažno usprotivio isforsiranom prijevremenom povlačenju trupa iz Iraka. On je rekao da bi prerano povlačenje američkih snaga iz Iraka bilo pogrešno jer bi bio upućen pogrešan signal “Iračanima kojima je pomoć neophodna, vojnicima koji vjeruju u uspjeh misije, ali i teroristima koji bi likovali”.

“Američke snage u Iraku će ostati koliko god bude bilo potrebno”, rekao je Buš naglasivši da pored značajanog političkog napretka koji je ostvaren u porteklih godinu, u Iraku nastavlja obnova, da se 80 zemalja nedavno okupilo u Briselu kako bi koordinisalo napore u rekonstrukciji i stabilizaciji zemlje, da oko 30 država vojno učestvuje u koalicionim snagama, da UN pomažu formulaciji novog iračkog Ustava i da je nastavljena obuka iračkih snaga bezbednosti.

Američki predsednik je ukazao da se sada preduzimaju i tri nova procesa u obučavanju iračkih snaga bezbjednosti: “koalicione i iračke snaga sada djeluju zajednički, u iračke jedinice su infiltrirani koalicioni vezni i savetodavni timovi, a u saradnji sa iračkim ministarstvima unutrašnjih poslova i odbrane radi se i na unapređenju koordinacije anti-terorističkih operacija”.

"Da bi okončali misiju, spriječićemo Al Kaidu i strane borce da Irak pretvore u ono šta je Avganistan bio za vrijeme talibanske vlasti – sigurno utočište iz koga su napadali AMeriku i njene saveznike. Najbolji nači da uspješno okončamo tu misiju je da pomognemo Iračanima da izgrade slobodnu državu kojom će sami vladati, koja će se sama izdržavati i koja će se sama braniti”.

Međutim, demokrate i drugi kritičari predsjednikove politike željeli su da čuju više specifičnih detalja predsjednikovog plana za uspješno okončanje misije u Iraku.
"Predsjednikova politika prema Iraku nema jasnog cilja, nije zasnovana na raelnosti na terenu i potrebna su joj ozbiljne promjene. " rekao je vođa demokratske manjine u Senatu, senator Heri Rid. "Ostajanje na ovom kursu, koji predsjednik zagovara - niti je održivo, niti nas vodi ka uspjehu koji svi želimo”

Predsjednikovu politiku prema Iraku istovremeno počinju da kritikuju i iz njegove, republikanske stranke. Senator iz Nebraske, Čuk Hejgel, koji razmatra mogućnost kandidature na narednim predsjedničkim izborima, kaže da ružičasta slika Iraka koju predstavlja Bušova administracija nije zasnovana na realnosti.

Najnovije ispitivanje javnog mnjenja urađeno za potrebe listra “USA Today” i TV mreže CNN pokazuje da čak 61 odsto Amerikanaca smatra da predsjednik nema jasan plan okončanja rata u Iraku.

XS
SM
MD
LG