Linkovi

Mesić, Marović i Paravac popisali deklaraciju o «trojnom pogledu na sadašnjost i budućnost»


U izjavi koju su u Beogradu, na 10. sesiji Igmanske inicijative, potpisali predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, predsednik Predsedništva Bosne i Hercegovine Borislav Paravac i predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović naglašava se da je izručenja svih optuženih Haškom tribunalu preduslov je za individualizovanje krivice za zločine koji su u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije počinjeni na sve tri strane.

U izjavi "Trojni pogled na sadašnjost i budućnost" trojica predsednika ističu neophodnost pune saradnje s Haškim tribunalom, potrebu da se omogući trajni povratak izbeglih i progranih, da se zaštite nacionalne manjine i da se bezvizni režim trajno institucionalizuje. Te zadatke, smatra Borislav Paravac, tri države lakše će rešavati međusobnom saradnjom kroz dijalog, dogovoranje i sporazumevanje. Dužni smo uspostavljati pokidane veze i kvalitativno nove odnose i saradnju jer smo odgovorni za budućnost naših naroda i država, rekao je Paravac.

Govoreći o prošlosti trojica predsednika su se složila da se o tome mora govoriti istina. Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović rekao je da samo zadovoljenjem pravde možemo iskoračati iz podela prošlosti i okrenuti se ciljevima budućnosti. Srbija i Crna Gora, rekao je Marović, ostaju odlučne i jedinstvene u rešenosti da svoje obaveze prema pravdi ispune do kraja i u što kraćem roku jer samo tako će se ukloniti hipoteke tragičnih ratova u kojima se rasprala bivša Jugoslavija.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić smatra da je jedan od prioriteta spoljne politike njegove države puna normalizacija prilika u jugoistočnoj Evropi, odnosno na području bivše Jugoslavije. I ovom izjavom pokazujemo našu zajedničku zrelost za zajedničku evropsku budućnost, rekao je Mesić, i naglasio da je to poruka onima koji bi da se vrate u izolaciju i sukobe, ali i Evropi u kojoj još poneki sumnjaju da je nama mesto u njihovim redovima. Verujem u koncept udružene Evrope jer će isključiti rat kao političko sredstvo i zato je udružena Evropa za sve nas jedino rešenje, rekao je Mesić.

XS
SM
MD
LG