Linkovi

Gerhard Šreder u Beloj kući ponovio da Nemačka traži status stalnog člana Saveta bezbednostu UN


Nemački kancelar Gerhard Šreder rekao je nakon današnjeg susreta sa američkim predsednikom Džordžom Bušom u Beloj Kući da Berlin zahteva da mu se, u predstojećoj reformi Svetske organizacije, dodeli mesto stalnog člana Saveta bezbednosti.

Američki predsednik je rekao da Vašington smatra da su Ujedinjenim nacijama neophodne temeljnije reforme pre nego što počne debata o promenama u Savetu bezbednosti.

Na pitanje da li se protivi da Nemačka dobije mesto stalnog člana Saveta, Buš je rekao: «Ne protivimo se nastojanju ni jedne zemlje da dobije stalno mesto u Savetu». Dvojica lidera su razgovarala o situaciji u Avganistanu i Iraku. Nemački kancelar se danas sastaje i sa kongresnim liderima.

Buš od EU traži da čvrsto ostanu privržene obustavljanju nuklearnog programa u Iranu

Predsednik Džordž Buš je danas ponovo zatražio od evropskih država koje pregovaraju sa Iranom, da budu čvrste u pogledu nuklearnih ambicija Teherana. Sastanak sa Šrederom održan je svega nekoliko dana posle izbora tvrdokornog gradonačelnika Teherana - za novog predsednika Irana. Mahmud Ahmedinedžad je obećao da će pokrenuti iranski program obogaćivanja uranijuma, ali je istovremeno ostavio otvorena vrata za nastavak pregovora sa Nemačkom, Francuskom i Britanijom. Upitan ima li poruku za predsednika Ahmedinedžada, predsednik Buš je pokazao prema kancelaru Šrederu.

“Moja poruka kancelaru je da nastavljamo da sarađujemo sa Velikom Britanijom, Francuskom i Nemačkom da uputimo usredsređenu, usaglašenu, jedinstvenu poruku koja glasi da je razvoj nukelarnog oružja neprihvatljiv i da je proces koji bi Iranu omogućio razvoj nuklearnog oružja neprihvatljiv.”

To je bio prvi komentar američkog predsednika o Iranu, otkako je prošlog petka proglašen pobednik odlučujućeg kruga predsedničkih izbora. Predsednik Buš nije o tome govorio duže i izneo je istu procenu iranskog političkog procesa koju je izneo i pre izbora. Još jednom se usredsredio na sveštenike koji su odredili pravila predizborne kampanje.

“Nikada nije slobodno i pošteno kada grupa neizabranih pojedinaca odluči ko će da se nađe na izbornom spisku.”

Kancelar Šreder je nagovestio da se slaže sa pozivom američkog predsednika da se zauzme čvrst, jedinstven pregovarački stav prema nuklearnom pitanju, dodavši da će Nemačka i njeni partneri da budu čvrsti i energični.

Novinari stacionirani u Berlinu, koji su putovali zajedno sa nemačkim liderom, kažu da je on tokom leta avionom do Vašingtona, govorio o novoj ponudi Teheranu, nagovestivši - kako su rekli - da svaki sporazum najverovatnije neće braniti Iranu miroljubivu upotrebu nuklearne energije.

Administracija predsednika Buša je saopštila da je i dalje sumnjičava da Teheran ima ikakve namere da se ikada ograniči na civilni nuklearni program. Nešto pre sastanka Buš - Šreder, portpaol Bele kuće Skot Meklelan je saopštio da je Vašington i dalje zabrinut da Teheran namerava da razvije nuklearno oružje - pod izgovorom da se radi o miroljubivom energetskom programu.

XS
SM
MD
LG