Linkovi

Novi ”filmski štab“ Džordža Lukasa


Lukasfilm, firma filmskog reditelja Džordža Lukasa, tvorca veoma popularne filmske serije o ratovima zvezda, useljava se u novo sedište, koje je - kao što se moglo pretpostaviti - poslednja reč tehnike. Ma kakvi poslednja reč - poslednja stranica - zajedno sa fontanom u obliku Jode, najvećeg medju svemirskim mudracima Džedajima.

Zanimljivo je da je sam Džordž Lukas izjavio da mu je dosadno da bude direktor firme i da će se umesto toga posvetiti snimanju poslednjeg filma iz druge slavne serije - one o istraživaču i avanturisti Indijani Džonsu. Novi centar je zapravo ”virtuelni“ - odnosno prividni filmski studio - a baviće se uglavnom proizvodnjom kompjuterskih specijalnih efekata.

U tu svrhu opremljen je sa najsavremenijim brzim kompjuterima povezanim optičkim kablovima velike propusne moći. Razlog je sledeći: dizajn specijalnog digitalnog efekta je prividan sve dok se ne pretvori u pravu sliku. Taj postupak, nazvan rendering, jedan je od najtežih za procesovanje.

Svi kompjuteri u Lukasovom centru moći će da zajednički rade na tom poslu, kako bi podelili teret. Inače, centar ima i nekoliko bioskopskih sala u kojima filmadžije mogu da posmatraju kakav utisak ostavljaju njihovi efekti na pravom bioskopskom platnu.

Sve zgrade su projektovane da troše 33 odsto manje energije i 30 odsto manje vode. Centar je sagradjen u okolini San Franciska, a useljenje je predvidjeno za idući mesec.

XS
SM
MD
LG