Linkovi

Povodom 60. godišnjice Svjetske organizacije Kofi Anan poziva na borbu protiv siromaštva


Generalni sekretar UN Kofi Anan pozvao je na obnovu misije Svjetske organizacije, povodom šeste decenije njenog postojanja. Kako iz Njujorka izvještava novinar Glasa Amerike Piter Hajnlajn, ceremonija u sjedištu UN-a bila je znatno skromnija od jučerašnje proslave u San Francisku.

Kratkom, skromnom ceremonijom u gotovo praznoj sali Generalne skupštine obilježeno je 60 godina postojanja Ujedinjenih nacija. Grupa turističkih vodiča iz Ujedinjenih nacija pročitala je preambulu povelje na engleskom i francuskom, nakon čega je generalni sekretar Kofi Anan održao prigodan govor.

«Riječi koje smo upravo čuli, riječi preambule naše Povelje, uklesane su u kolektivno sjećanje ljudske vrste. Tokom proteklih 60 godina, UN su se trudile da ispune svoje zadatke i obećanja. Gdje smo mogli – činili smo da se ratovanje izbjegne; gdje nismo – pokušavali smo da zaustavimo konflikt i uspostavimo mir."

Generalni sekretar podsjetio je na uspjehe UN-a, uključujući očuvanje mira, borbu protiv epidemija boginja i dječije paralize, pomoć u organizaciji izbora u velikom broju država i dostavu humanitarne pomoći žrtvama prirodnih nepogoda poput udara cunamija u priobalju Indijskog okeana, u decembru prošle godine. Anan je, međutim podsjetio da nisu sve akcije Svjetske organizacije bile uspješne.

«Imali smo i propusta. najgori je, vjerovatno, bio naš zajednički neuspjeh da spriječimo genocid u Ruandi».

Polusatna ceremonija je okončana pjesmom mira koju je izveo hor UN-a. Obilježavanje godišnjice postojanja Svjetske organizacije u Njujorku – uslijedilo je dan pošto su se desetine svjetskih lidera okupile na proslavi u San Francisku, gdje je 1945. potpisana Povelja UN. Sjedinjene države na tom skupu predstavljao je ambasador u Ekonomskom i socijalnom savjetu UN-a Sičan Siv.

U septembru će se, takođe u svijetlu obilježavanja jubileja Svjetske organizacije – svjetski lideri okupiti u Njujorku na početku jesenjeg zasijedanja Generalne skupštine, na kojoj će se raspravljati o globalnom ekonomskom razvoju i borbi protiv siromaštva.

Osvrćući se na septembarsko zasijedanje Anan je rekao da nekoliko nedjelja nikada nije bilo značajnije za siromašne u svijetu i da «na našoj planeti ne bi trebalo da ima mjesta za besmislenu ljudsku mizeriju». Osvrćući se na septembarsko zasijedanje Generalne skupštine koje će biti posvećeno ekonomskom razvoju, Anan je rekao da nekoliko nedjelja nikada nije bilo značajnije za siromašne u svijetu i da «na našoj planeti ne bi trebalo da ima mjesta za besmislenu ljudsku mizeriju».

XS
SM
MD
LG