Linkovi

NASA trenira buduće astronaute u kopiji marsovske baze


Danas se više nego ikada veruje da bi kroz dvadesetak godina ljudi mogli da se iskrcaju na Mars i neko vreme borave na toj, nama najbližoj planeti. Ispitujući tu mogućnost, američka svemirska agencija NASA sagradila je eksperimentalnu marsovsku bazu u jednom pustinjskom predelu zapadne američke države Juta.

Naselje u pustinji u Juti sagradjeno je po ugledu na uslove kakvi vladaju na Marsu. Ova Marsovska pustinjska istraživačka stanica jedan je od nekoliko Nasinih objekata, u kojima naučnici i istraživači provode po dve nedelje, pokušavajući da oponašaju život astronauta na Marsu. Put do crvene planete trajaće godinama, što znači da će posade morati dobro da se pripreme, i fizički i mentalno.

Doktor Efimija Morfju je astro-psiholog iz Nasinog kosmičkog centra Džonson, u Teksasu:

” Kada ste u svemirskom brodu ne možete svoje frustracije da iskaljujete bilo gde. Sva nezadovoljstva ostaju u ovoj kapsuli, zajedno sa nama. Ima jako malo načina da se otpusti ventil.“

Kada doktorka Morfju treba sa nekim da razgovara nasamo, umesto kancelarije na raspolaganju joj stoji glavna komora za izjednačavanje pritiska. U medjuvremenu, posada u okolini prikuplja uzorke stena i tla. Radi se u uslovima kao na Marsu, zajedno sa svemirskim odelima i rukavicama.

Astrogeolog Peni Boston kaže kako to pomaže naučnicima da uoče probleme ovde na zemlji, a ne tek na Marsu:

”Ovo nam pruža mogućnost da vežbamo razne radove u otežanim okolnostima, jer planovi i zamišljanja na papiru ne mogu da vas pripreme za stvarni rad.“

Za kretanje po teškom terenu posada koristi specijalna vozila. Slična vozila biće im potrebna i za kretanje po Marsu. Provoditi svaki dan zajedno i kretati se i svemirskim odelima nije lako. Frustracije i gnev lako izbijaju na površinu. Ali ovo je dobar trening za buduće astronaute, koji će jednoga dana sasvim sami morati da se hvataju u koštac sa životom na Marsu.

XS
SM
MD
LG