Linkovi

Zakonodavci zadovoljni zaštitom prava zatvorenika u Gvantanamu


U jeku izveštaja o zlostavljanju zatvorenika u zatvoru u vojnoj bazi u Zalivu Gvantanamo na Kubi, zakonodavci su hteli da se na licu mesta upoznaju sa situacijom. Članovi Predstavničkog doma i Senata su nekoliko proteklih dana obilazili zatvorsku jedinicu, sastali se sa američkim osobljem i posmatrali saslušavanje pritvorenika. Republikanski i demokratski zakonodavci su se juče (Monday) vratili na Kapitol Hil zadovoljni onim što su videli. Jedan od njih je republikanski senator iz države Ajdaho, Majk Krapo.

“Tretman koji imaju ovi pritvorenici je po mojoj proceni najhumaniji, visoko kvalitetan tretman koji je ijedna zemlja ikada obezbedila zatvorenicima koje je zarobila u ratu.”

Demokratski senator Ben Nelson iz Nebraske kaže da je uveren da su greške iz prošlosti iza nas. Istražitelji Komisije Ujedinjenih nacija za ljudska prava su nedavno tražili od Sjedinjenih Država dozvolu da obiđu zatvorsku jedinicu u Gvantanamu, navodeći - kako su ustvrdili - stalne i verodostojne izveštaje o mučenju i nehumanom postupanju sa zaroboljenicima. Administracija predsednika Buša međutim neprekidno brani način postupanja za zarobljenicima u zatvorskoj jedinici. Senator Džim Baning, republikanac iz Kentakija, kaže da su saslušanja kojima je on prisustvovao bila obavljena humano, a da zarobljenici obezbeđuju važne informacije za Sjedinjene Države.

“Pomogli su nam da bolje razumemo strukturu terorističkih organizacija. Oni znaju lokacije i transportne pravce. Mogu da potvrde informacije prikupljene na bojnom polju. Do danas nastavljaju da nas snabdevaju kritičnim informacijama za borbu protiv terorizma.”

Početkom ovog meseca, američki zvaničnici su branili politiku zadržavanja zarobljenika u Gvantanamu na neodređeno vreme - dok traje rat protiv terorizma. Administracija predsednika Buša je proglasila zarobljenike neprijateljskim borcima, dajući im daleko manja prava od onih koja prema Ženevskim konvencijama imaju ratni zarobljenici. Pojedini zakonodavci smatraju da bi trebalo učiniti više na obezbeđivanju odgovarajućeg sudskog procesa u nekim slučajevima. Demokratski senator iz Oregona, Ron Vajden, bio je takođe član delegacije koja se upravo vratila iz Gvantanama.

“Sad nam je najhitniji zadatak da artikulišemo razloge koji mogu da opravdaju držanje ovih zarobljenika i da Kongres konačno precizno uspostavi pravni status ovih zarobljenika.”

Senator Vajden se protivi zahtevima nekolicine svojih demokratskih kolega da se objekat u Gvantanamu zatvori i kaže da je skloniji saslušavanju zarobljenika pod poboljšanim uslovima u Gvantanamu, nego prebacivanju radi saslušavanja u zemlje koje su mnogo manje predane poštovanju ljudskih prava, kao što su Egipat i Pakistan.

XS
SM
MD
LG